Разград чества Съединението на България

Разград отбеляза тържествено днес 139 години от обявяването на независимостта на Източна Румелия от Османската империя и съединението й с Княжество България.
С изпълнения на Градския духов оркестър започна празничното честване на площад „Възраждане“.
„Шести септември 1885 г. е дата, която сплотява поколения българи, прави ни горди потомци на храбър народ, дръзнал сам, без да чака подкрепа от велики за времето си сили да следва пътя на своето национално обединение“, каза в словото си за празника кметът Добрин Добрев.
„И до днес е известен Разградският редут край Сливница по името на смелите войници от Трета разградска редовна дружина и Четвърта запасна дружина, сформирана в Разград от учители на града и съседните населени места“, отбеляза кметът. По думите му, Съединението е пример за държавническа мъдрост и народно единство – велико дело в славната българска история, което славим и помним.
Венец от името на Община Разград поднесоха кметът Добрин Добрев и зам.-председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев. Венци поднесоха още областният управител Владимир Димитров, народни представители, духовни лица, общински съветници, представители на политически партии и различни институции, признателни граждани.
Празничен поздрав отправиха танцьорите от ДТА „Лудогорче“.
/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.