Разград подкрепи пострадалото момиче от Стара Загора

Стотици разградчани се включиха в организирания спонтанно протест в подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора. За да изразят позицията си срещу насилието те се събраха пред Съдебната палата в столицата на Лудогорието.

Сред участниците бяха председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, зам.-кметът Добрин Добрев, общински съветници.

„Съдия Татяна Гьонева от Окръжен съд – Стара Загора не може да ми е колега юрист. Нейните действия са всичко друго, само не и защитаващи правата на гражданите и техните законни интереси. Затова сме излезли с декларация, изразяваща не само възмущението на хората от Разград от извършените действия на жесток садизъм срещу 18-годишната Дебора Михайлова, но и от действията на съдията“, каза общинският съветник адвокат Антон Монев.

Декларацията беше прочетена от друг общински съветник – Гюлчин Ахмедова. „Ние, гражданите на Разград, изразяваме становището си, че действията на предполагаемия извършител са умишлени, на първо място – застрашаващи здравето и увреждащи личността на пострадалата, и на второ място – грубо нарушаващи обществения ред и порядки в едно демократично и свободно общество“, се посочва в документа. Чрез нея разградчани изразяват своята молба за справедлив наказателен процес и виновният да понесе своята отговорност съгласно закона в максимален размер. Настояват и за законодателни промени в областта на престъпленията против личността и домашното насилие, „тъй като съществуващите наказания са ясно занижени, несправедливи, а превенцията като основен принцип в наказателния процес явно не дава нужните резултати, щом се дава възможност да се избягва наказателна отговорност, да се избягват мерки за неотклонение и продължава да расте броят на пострадали като Дебора“, пише още в декларацията. Тя, заедно с подписката, събрана в защита на старозагорското момиче, ще бъде изпратена до Висшия съдебен съвет, до президента и до председателя на Народното събрание.

„Ние не сме в съдебната зала, а тук – пред сградата на съда, за да изразим нашата позиция, че не сме съгласни някой да обезобразява хора”, каза общинският съветник Иво Димитров. Той подчерта, че е баща на две дъщери и напълно разбира за какво става дума.

„Съдът е арбитър и той преценява въз основа на това, което му предоставя прокуратурата. Затова и считаме, че трябваше по-сериозно прокуратурата да поработи и да оцени изключителната обществена опасност за това деяние“, посочи председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, адвокат с дългогодишна практика. Според него проблемът опира до законодателя, като по думите му едно от решенията, които могат да бъдат намерени, е в закона да се предвидят по-тежки санкции за особено тежки случаи. „Този случай е повод ние, гражданите на Разград, да поискаме законите в България да бъдат строги, съответстващи на тежестта на престъпленията, и те трябва да бъдат поправени бързо“, допълни Ненчев.

В подкрепа на пострадалата се обяви и зам.-кметът Добрин Добрев. „За съжаление, това е изразът на болестта на нашето общество. Изключително цинично, арогантно, безобразно отношение към личността на пострадалата в конкретния случай, но и към хората, към човешкия живот и достойнство“, каза Д. Добрев. И той, като останалите свои колеги юристи, изрази мнение, че квалификацията на допуснатото престъпление е трябвало да бъде доста по-строга и това, че законодателят трябва да измисли по-строги закони спрямо насилниците. „Мисля си, че само това е възможността да израснем като общество и да покажем нетърпимостта си към насилниците“, добави зам.-кметът.

/e-Razgrad/

Hits: 28

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.