Разград домакинства на кръгла маса на читалищата в Лудогорието

Регионална кръгла маса за читалищата от Разградска област „Нови идеи – нови възможности“ се провежда днес в столицата на Лудогорието.

Форумът се организира от Съюза на народните читалища и Регионалния център „Читалища“ под патронажа на Областния управител. Посветен е на 20-годишнината от приемането на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. Зам.-областният управител и изпълняващ функциите на областен управител Надя Йорданова приветства участниците и откри официално събитието, в което участва и председателят на Съюза на народните читалища д-р Николай Дойнов.

„За мен е чест и удоволствие да открия тази кръгла маса, горди сме с нашите читалища, те са уникални форми за запазване на културното наследство“, каза Надя Йорданова. Тя припомни, че Областна администрация и читалищата работят съвместно в много направления, като подчерта популяризирането на програмата на ЮНЕСКО „Живи човешки съкровища“ – по този показател Разград е на първо място в цяла България, с най-голям брой регистрирани „живи човешки съкровища“.

От името на Община Разград зам.-кметът Елка Неделчева му връчи плакет от последното издание на фестивала „Читалищата – живото наследство на България“.  Той от своя страна удостои старши експерта от РЕКИЦ „Читалища“ Даниела Петрова със званието „Заслужил читалищен деятел“ за изключителния й принос в развитието  на общонародното читалищно дело и по повод значима житейска годишнина. Николай Дойнов уточни, че носителите на тома отличие в цялата страна са едва 34.

С минута мълчание в знак на почит и уважение към починалия дългогодишен кмет на община Разград Денчо Бояджиев започна същинската работа на кръглата маса. Предложението си зам.-кметът Елка Неделчева аргументира с това, че Денчо Бояджиев милееше за културата, включително и читалищната дейност, лично бе поел този ресор, а не бе делегиран на негов заместник.

Елка Неделчева посвети на бившия кмет Денчо Бояджиев и наградата – почетен знак от Съюза на читалищата за принос към народното читалищно дело. Поводът за връчването му бе организирането на едно от най-мащабните събития, които Община Разград организира и в което участват читалищата – Фестивалът „Читалищата – живото наследство на България“. То стартира по време на четвъртия кметски мандат на Денчо Бояджиев, а следващата събота, 15 юни, е неговото четвърто издание.

Зам.-кметът Елка Неделчева припомни и други инициативи на местната власт, насочени към дейността на читалищата. Ежегодно се отделят средства от общинския бюджет, за които на проектен принцип се предоставят средства на читалищата за обновяване на костюми, техника и други. Към момента бюджетът на този общински фонд е 25 000 лв.

Музикален поздрав към участниците в кръглата маса отправи една от възпитаничките на Музикална школа „Илия Бърнев“към читалище „Развитие“. Мартина Матева събра много аплодисменти за изпълнената от нея фолклорна песен.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.