Разград възстановява и обогатява културния си календар

С ПРОМЕНИ В БЮДЖЕТА ЩЕ СЕ ИЗГРАДЯТ КРЪГОВИТЕ КРЪСТОВИЩА ПО УЛ. „СТРАНДЖА“ И ЩЕ СЕ ИЗПЪЛНЯТ ПРОПУСНАТИ ПО ПРОЕКТА РЕМОНТИ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

Докладна записка на зам.-кмета Полина Иванова за изменение на бюджета на Разград за тази година ще разгледат общинските съветници на предстоящото заседание на Общинския съвет на 30 юни.

Голяма част от предложенията са за финансиране на редица интересни културни прояви, една от които е във връзка с отбелязването на 100 години от създаването на Разградския парк.

Новата точка в проекта за изменение на бюджета е формулирана като “Художествено пресъздаване на факти, събития и знакови места от историята на Разград”. В докладната записка се припомня също, че Разград е известен със своята дълга история в областта на изобразителното изкуство.

Голяма част от първото следосвобожденско поколение български художници е свързана с града, поради което се предлага финансиране и на друга културна изява. По инициатива на Художествена галерия “Проф. Илия Петров”, подкрепена от редица художници от цялата страна, се организира голяма изложба, която няма аналог в страната: Среща на поколенията – кураторска изложба “Слънце и звезди”. Повече от 100 български художници, обединяващи възрастното и средно поколение и техните ученици вече са заявили желание за участие. Идеята е подкрепена от Министерството на културата и вече има съгласие за нейното провеждане от 14 септември до 14 октомври.

Градската информационно-рекламна и монументална декорация има нужда от поетапно обновяване, което също е включено като предложение за корекция в бюджета.

Във връзка със 150-годишнината от създаването на първата театрална дружинка в Разград и първата пиеса, играна на разградска сцена, се възстановяват Страшимировите театрални празници.

За подкрепа и развитие на таланти, в докладната записка се предлага да се обособи нова точка “Стимулиране творческата дейност на деца и младежи”. Предлага се да се финансира и представяне на общината на значими национални и международни изяви.

С докладната се иска и допълнително финансиране на ремонта на ул. „Странджа“ /от бул. Априлско въстание“ до фурна „Лазаров“/, за да бъдат обединени в един обект ремонта на улицата изграждането на две кръгови кръстовища – до клуб „Almost Famous“ и до BILLA.

А заради това, че в при извършване на строително ремонтните дейности в детските градини по проект за ремонт на детски градини е установено, че някои дейности, необходими за цялостното им ремонтиране не са включени в проекта, се предлага част от планирания резерв в бюджета на Общината за тази година за бъде разпределен за довършителни работи за всяка детска градина: „Лудогорче“ – 7000 лв., „Приказка“ – 6500 лв., „М.Палаузов“ – 6000 лв., „Незабравка“ с 8000 лв. и „Зорница“ – 9000 лева.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.