„Разградлес”: „Не купувайте дърва без документи!”

Общинско предприятие „Разградлес” продължава активните си съвместни действия с ОД на МВР-Разград за установяване на извършителите на незаконен добив на дървесина от общинските гори, съобщават от пресцентъра на местната администрация.

Поредният пример за това бе случаят от 8 май в землището на село Побит камък. В тази горска територия, собственост на община Разград, е установено, че има нарушения, и затова горските стражари 3 поредни дни патрулират на място. При поредния обход служителите на предприятието виждат отдалечаваща се кола и тъй като предполагат, че тя ще се върне, остават там. В 22,50 автомобилът се връща отново в гората и двама започват да товарят дървесина в лек автомобил „Форд Ескорт”. След предупреждение от горските стражари да преустановят товаренето на дървесина, шофьорът на автомобила сяда зад волана и се опитва да избяга като насочва колата към тях. Само бързата реакция на горския стражар предотвратява нараняването му. Автомобилът се блъска в дърво, 26-годишният шофьор – криминално проявен и осъждан, и с нова влязла в сила присъда, избягва в неизвестна посока, а съучастникът му – 56-годишен мъж, е задържан и са му съставени два акта по Закона за горите. След телефониране на 112 на мястото пристигат служители на полицията.

На другия ден съвместната акция на ОП ”Разградлес” и ОД на МВР-Разград продължава заедно с представители на Регионалната дирекция по горите – Русе с посещение на адрес в село Острово, където е открита дървесината от курса преди засичането на нарушителите. Там са установени още 0,6 куб. метра дървесина и са съставени актове за незаконен добив и транспортиране, а дървата са иззети.

От „Разградлес” призовават гражданите да не купуват незаконно добита дървесина без документи, защото ще им бъде иззета, а те ще останат без дърва и без парите, които са платили за тях. Законът за горите забранява съхраняването на дървесина от лица, ако не притежават валиден превозен билет.

Проверки за подобни случаи предстоят в две населени места в Разградска област, за където има информация, че се съхранява незаконно добита дървесина.

/e-Razgrad/

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.