Разбита е група за таен износ на хиляди антични предмети

Хиляди древни предмети, някои от тях датиращи от Бронзовата епоха, са били задържани от полицията в България, Великобритания и Германия след разследване, продължило две години.

През октомври 2019 г. са били арестувани 8 души (5 в България и 3 във Великобритания), след като на границата е бил спрян автомобил, пълен със “значително количество” артефакти. За акцията се съобщава едва сега “поради оперативни съображения”.

Плановете на престъпната група са били тайно да вкара предметите на британския пазар за антики, където може да спечели от тях милиони паунди, съобщи “Европол”.

Сред събраните около 4600 предмета има монети, лампи, погребални урни, керамични съдове, върхове на копия и стрели. Част от тях идват от военни лагери на Римската империя в Северна България, където са били изкопани нелегално и са изнесени от страната, като Германия е предпочитаният транзитен пункт. Други артефакти идват от Желязната епоха и Средновековието.

Разследването в България е започнало по сигнал от британската полиция през март 2018 г. От “Eвропол”, където са координирали операцията, казват, че изкопанато от иманярите обикновено се вкарва за “изпиране” на големи легални пазари като този в Лондон. През последните години там са откривани много антични предмети, нелегално вкарани от размирните райони на Сирия и Ирак.

Престъпниците се възползват от това, че търгуват с предмети, които никъде не са регистрирани официално, поради което може да бъдат снабдени с фалшиви документи за произход и да се представят като появили се от съвсем различно място, поясняват от “Европол”.

Лондонският в. “Таймс” допълва, че антични предмети често се използвали като разплащателно средство от българската организирана престъпност.

Операцията е носела кодовото име MEDICUS и се е ръководела от ГДБОП. В нея са участвали британската Metropolitan Police и баварската Bayerisches Landeskriminalamt. “Европол” е координирала размяната на информация и е била домакин на няколко срещи за обсъждане на това как да се действа в деня на разбиването на групата.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.