Радев: Няма да отстраня началника на НСО

“Инициативата за назначаване и освобождаване на началника на НСО принадлежи на президента, а не на правителството.

Те нямат никакви правомощия да ми предлагат каквото и да е било. Има ясно определен орган, който контролира Службата и определя дали има нарушение. Това не е нито премиерът, нито Министерски съвет”. Това каза президентът Румен Радев по повод предложението на Министерския съвет, отправено към президента, да бъде освободен началникът на НСО.

Държавният глава каза, че няма да отстрани началника на НСО ген. Емил Тонев.

Според Радев отправените към него искания и мотиви са повърхностни и несъстоятелни. “Тяхната фактология в никакъв случай не предполага аз да освободя началника на НСО”, обясни президентът.

“Продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в интерес на сигурността”, добави Радев.

Президентът определи отношенията си с премиера Кирил Петков като нормални и конструктивни и в духа на законите. “Редно е, когато се вземат решения в държавата, да се базират на законите. Както премиерът многократно подчертава – никой не трябва да бъде над закона. Това важи и за Националната служба за охрана, която трябва да изпълнява закона стриктно и да предоставя съответните записи”.

Президентът засегна и казуса с избора на гуверньор на БНБ. “Очаквам решенията да бъдат такива, че да допринасят за стабилността на банковата ни система, но очевидно колкото по-политизиран е един кандидат, толкова по-трудно се получава”.

Във връзка с евентуалното изгонване на руския посланик Елеонора Митрофанова, Радев каза, че поведението на посланичката отдавна е прекрачило допустимите норми на дипломатическата дейност, предаде БГНЕС.

По думите на Радев обаче всички, които призовават за нейното изгонване, трябва първо да отговорят на въпросите за извеждането на нашите моряци от Мариупол и за сигурността на енергийните доставки.

Призовавам всички посланици да не дават оценки и по никакъв начин да не се месят в нашите вътрешни работи, каза още Румен Радев.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.