Радан Кънев: Урсула фон дер Лайен е грешен компромис на Европейската народна партия

Не можеш да обещаеш всичко на всички – така евродепутатът Радан Кънев коментира пред БНТ мотивите си да гласува срещу избора на Урсула фон дер Лайен за поста председател на Европейската комисия.

Кънев от “Демократична България” беше единственият български представител на Европейската народна партия (ЕНП), който гласува против избора на Урсула фон дер Лайен за председател на Евопейската комисия (ЕК).

Радан Кънев даде за пример обещаната минимална европейска заплата и попита дали това е реалистично. “Обещания като европейски социален фонд, обща европейска осигуровка, климатична политика отвъд всички амбиции… Това са само пакет обещания, които струват трилиони. Изборът като кандидат на Урсула фон дер Лайен е недопустим и изцяло грешен компромис на ЕНП”, обобщи той. Преди десетина дни Кънев изрази мнение, че Еврокомисия начело с Урсула фон дер Лайен “ще е имитация на загриженост”.

Като член на комисията по околна среда в Европарламента Радан Кънев коментира, че в Европа има огромен консенсус за ускорено намаляване на въглеродните квоти, така че България трябва да се подготви за много силен натиск за начина, по който жителите й се отопляват, шофират, начина, по който се произвежда електричество. “Тази промяна ще се случи. Огромен процент от европейските граждани желаят Европа да бъде лидер в политиката за климатичните промени”, каза Кънев.

В коментар на кандидатурата на Лаура Кьовеши за главен европейски прокурор Кънев заяви, че тя има огромен опит и това, което е постигнато в Румъния като реални производства и наказания, трябва да може да се случи и в съдилищата на България чрез европейско правосъдие.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.