Радан Кънев за грешките на ПП-ДБ: Държахме се като по-добре облечено и възпитано “Величие”

“Моето намерение пред демократичната общност в тази критична ситуация е да не бъда луксозно оттеглен в Брюксел, но това да не се тълкува като лидерска заявка”

– това каза в предаването “Лице в лице” по bTV преизбраният за евродепутат Радан Кънев, който неофициално бе спряган за мястото на оттеглилия се като лидер на “Да, България” Христо Иванов. Поведението на своя съпартиец Кънев определи като достойно.

Преди дни преизбраният за евродепутат обяви, че се прибра в България със семейството си, за да вземе “активно участие” в родната политика. “Ако направя такава (лидерска заявка), всички ще разберат. Гласът ми оттук-нататък ще се чува много по-ясно”, заяви Радан Кънев.

Той не взе отношение дали ПП-ДБ трябва да отидат на среща с ГЕРБ, но не спести критики към своите, като изброи четири големи грешки. Според него това, че след изборите са останали трети, както и спадът с 50% в подкрепата за тях в сравнение с предишните избори, “ясно ни показва, че не сме подходящи участници във властта и имаме нужда от време – не да седим “диван чапраз” и да чакаме, а да се променим политически така, че отново да сме на нивото на хората, които традиционно ни подкрепят”.

“Категорично ще подкрепя това, което вече чух от нашите лидери и то е, че изборният резултат показа недвусмислено, че мястото ни е в опозиция на следващото управление”, посочи Радан Кънев.

Според евродепутата ПП-ДБ са станали жертва на себе си. “Няколко пъти, когато бяхме по-силни от ГЕРБ, ние не намерихме формулата за управление с тях. Намерихме я едва тогава, когато ПП и ДБ заедно се оказахме по-слаби от ГЕРБ”. По думите му е грешка, че от позицията на по-слабите са проявили “умопомрачителна и граничеща с откровена глупост и суета” – да поискат да управляват сами с подкрепата на ГЕРБ. “Ние хвърлихме тези двадесетина души в изпълнителната власт буквално на кучетата – да бъдат разкъсани от най-голямата партия в парламента, която не носи никаква отговорност”, поясни той.

Друга критика на Кънев към ПП-ДБ бе заради “допусната грешка за носенето на отговорност за ключови министри, които се оказа, че не са наши”. Той посочи и още една:

“Четвъртата ни грешка е, че в един 4-годишен период от време ние си позволявахме да печелим гласовете на избирателите чрез една популистка радикализация на вота, която не отговаряше на политическите реалности в страната, т.е. държахме се като едно по-добре облечено, по-добре образовано и по-възпитано “Величие” от Ветрино, но всъщност от центъра на София”.

Ако не можем да вземем решенията си какво е важно за нас, може да спре да е важно и за обществото, ако вече не е. Ако мислим да чакаме грешките на ГЕРБ или ДПС и че след това избирателите ще се върнат, е заблуда, която граничи с глупостта. Вярвам в необходимостта от истинско единство и консолидация на демократичната общност”, каза още политикът. В обобщение той заяви:

“Това, което направи Христо Иванов, беше достойно – показа, че разбира политическия процес по-добре от повечето си колеги. От властта да минем в опозиция не е промяната, от която се нуждаем. Единственото, което знаем, е, че досегашният път е грешен”.

Дир.бг

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.