Пътуващата изложба „Жените в обществото“ гостува в къщата музей „Анание Явашов“

По покана на Регионалния исторически музей в Разград пътуващата изложба „Жените в обществото“ на Регионалния исторически музей в Русе бе открита в къщата музей „Анание Явашов“.

11 постера и 13 уникални кукли представят умалени копия на костюми от фонда на музея в крайдунавския град и илюстрират промените в живота на българските жени от края на ХІХ до средата на ХХ в.

Гости на събитието бяха директорът на РИМ – Разград, зам.-кметът Зорница Евгениева, граждани.

„Промените в живота на българката са дълъг период. Както за жените по света, така и за българка индустриалната революция е тази, която променя ролята на жената обществото и в семейството. Феминистките организации искат равни права за жените във всички сфери на обществено-политическия живот“, каза в словото си проф. д-р Росица Ангелова, ръководител на отдел “Нова и най-нова история“ в разградския музей.

„Българката съвсем не е пасивен наблюдател в този процес – девическото училище в Плевен е открито още през 1840 година, което показва, че ролята на българката вече е факт. Българки учат в Цариградското девическо училище, учат в Киев, в Одеса, в Европа и се връщат да се реализират тук. Но се връщат не само с дипломите си, но и с новата мода, носят промяната в своята визия“, каза още проф. Ангелова. И илюстрира думите си с имена на разградчанки от онова време, дами които се вписват в тази промяна, дами, които с поведението и излъчването си променят нравите. Част от тях може да бъдат видени във витрините на изложбата на черно-бели снимки от фонда на разградския музей.

Изложбата „Жените в обществото“ разказва и показва модните тенденции в градското облекло – рокля за делника, униформа на прислужница, рокля „шантеклер“, облекло в стила „Български модерн“, бална рокля, вечерна рокля, абитуриентски рокли, рокли от последните писъци на модата.

Идеята е да бъде илюстриран преходът от традиционната към модерната представата за жената и пълноценното ѝ участие в обществените процеси.

Изложба ще остане в къщата музей „Анание Явашов“ до края на февруари.

Още снимки вижте ТУК.

Hits: 41

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.