Протест против продажба на общински път

Тежка земеделска техника и жители на Осенец преградиха до бензиностанцията на входа на селото общинския път, по който се стига до селскостопанския двор, където сега се намират бази на фирми с камиони, трактори и комбайни.

„Опасенията ни са, че Община Разград бърза да продаде част от този път на собственика на бензиностанцията като част от земята под нея и около нея преди да приключи изпълнението на обществената поръчка за заснемане на реалните граници на имотите в района“, заяви пред журналисти Петя Цанкова, която е общинска съветничка, но има и наследствена къща в непосредствена близост до пътя и бензиностанцията.

Според нея, жителите на селото и колегата ѝ в ОбС на Разград от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Божидар Божков, който също бе на място да подкрепи протестиращите, ако този път бъде заличен, ще се увеличи опасността от катастрофи. През селото преминава главният път Русе-Варна и особено през лятото трафикът е много интензивен. Инициирана е подписка, като до момента са събрани 240 подписа.

В разпространено до медиите прессъобщение от ПП-ДБ пише: „Общата изградена инфраструктура е около 5 декара площ, 400 кв.м, от които заема сграда, към която е изградена съмнителна допълнителна постройка. Останалата площ е асфалтирана и включва пътя, който през 2018 г. Общината заличава.

В интерес на обществото е Общината да потърси сметка на инвеститора за незаконното строителство и ползването на общинския имот като частен, а не да се бърза с продажбата на имота и съответно на пътя в него.

Недопустимо е кметът на община Разград, който претендира, че е представител на цялото общество, да се опитва да защитава икономически интереси на инвеститора и да пренебрегва мнението на немалко жители. Той с лека ръка загърби това незаконно строителство.”

„Заличаването на пътя и включването му към имота за продажба е направено без да се търси мнението на хората. Да се обслужва само интересът на купувача е в противоречие с основните задължения на кмета и общината, съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация. Необходимо е този път да се извади от имота за продажба и да се гарантира преминаването на хората”, заяви Божидар Божков, и обяви, че цялата група на ПП-ДБ ще внесе сигнал до прокуратурата и областния управител за отмяна на решението от последната сесия на Общинския съвет за продажба на имота.

Кметът на Разград Добрин Добрев, който също бе на мястото на протеста, заяви, че общественият интерес ще бъде защитен. „През 2004 г. Общината е сключила договор с тежест – локалното платно да може да се ползва от всички. Сега подготвяме договор този участък да остане отворен за обществено ползване.  Достъп до стопанския двор има и от други места. А с предстоящата сделка ще донесе допълнителни приходи за подобряване на инфраструктурата в селото.

/e-Razgrad/

Hits: 206

One Reply to “Протест против продажба на общински път”

  1. Добрев, кажи колко “лапна” от сделката? Всичката бюрокрация за подготовката и продажбата свършена за два дена!
    Значи като има личен интерес можете да работите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.