Протегната ръка към 2000 души в нужда

Днес стартира кампанията на Български червен кръст за раздаване на хранителни пакети на над 2000 нуждаещи се жители на община Разград, в началото на която приъства и зам.-кметът Елка Неделчева.

За пръв път това са случва в по-голямо помещение в централната част на града и е по-удобно за пората, обхванати в Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021-2027, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. То е предоставено на БЧК за тази цел от Община Разград – бившето бистро „Бели Лом“. Директорът на Секретариата на БЧК д-р Милена Кехайова благодари за партньорството за  подобряване на логистиката за реализация на програмата.

Зам.-кметът Елка Неделчева увери, че ръководството на Община Разград е насреща при подобни инициативи и се радва, че може да помогне в реализацията на добрите дела в подкрепа на нашите съграждани. Тя пожела и повече доброволци в инициативите на БЧК.

Програмата продължава до 31 май. Хранителните пакети съдържат 15 вида продукти: олио, ориз, брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр и 7 вида консерви – зелен фасул, зрял боб, домати, грах, гювеч, пиле фрикасе и риба. По-големите семейства получават по-големи пакети. Право да получат тази помощ имат хора с висока степен на уязвимост. Списъците се изготвят от дирекциите „Социално подпомагане“, включват хората, които са получили енергийна помощ, както и тези, които са надвишили тази възможност, но имат ниски доходи, семейства с деца с увреждания, многодетни семейства, пострадали при форсмажорни обстоятелства и други.

В хода на програмата за намаляване на социалната уязвимост се предоставят и мерки, свързани със здравословния начин на живот като измерване на кръвното налягане, даване на съвети за здравословен начин на живот и за поведение при екстремни ситуации.

Предвижда се и втори транш на програмата – за раздаване на материали за хигиена на дома и личната хигиена, както и допълващо месни консерви.

Общо в цялата Разградска област ще бъдат подпомогнати 10 527 човека, като хранителните пакети са общо 142 тона. От БЧК уточняват, че пакетите може да се получат и от упълномощен с генерално пълномощно или с бланка, която се намира в обекта, в който се раздават помощите.

/e-Razgrad/

Hits: 354

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.