Прокуратурата, ДАНС и МВР с общо звено във връзка с изборите

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов и председателят на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) Пламен Тончев подписаха съвместна заповед за създаване на Национално междуведомствено звено във връзка с изборите за Европейски парламент и за 50-о Народно събрание, съобщиха от прокуратурата.

Със заповедта се регламентират действията на институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборите.

С документа се създава Национално междуведомствено звено, което се ръководи от Елена Каракашева, зам=-главен прокурор. В звеното участват прокурори от Върховната прокуратура, и.ф. главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, директорът на Главна дирекция “Национална полиция” – МВР – главен комисар Атанас Илков, зам=-председател на ДАНС и др.

Целта на създаденото звено е да координира дейността на прокуратурата, МВР и ДАНС за ефективно взаимодействие на институциите от деня на откриване на предизборната кампания, в самия изборен ден и ще приключи работата си до 30 дни след официалното обявяване от Централната избирателна комисия (ЦИК) на окончателните резултати от изборите.

Звеното ще обменя информация с ЦИК, с областните междуведомствени звена в страната и ще извършва анализ и обобщение на получените данни.

Подобно звено бе създадено и за местните избори.

Dnes.bg

Hits: 85

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.