Проверяват списъците на гласоподавателите с трайни увреждания, били в пъти повече от 4 април

Иван Борисов изиска от общинските администрации в региона да представят списъците на гласоподавателите с трайни увреждания, подали заявления да упражнят правото си на вот в секция с подвижна избирателна кутия, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Поводът са две жалби до Областна администрация от „ГЕРБ-СДС” и „Демократична България”, както и огромният брой на въпросните заявления в областта. Според зам.-областният управител Драгомир Златев те са около 1500 и са в пъти повече от тези за парламентарните избори на 04.04.2021 г. Изключение е община Разград, където заявилите такова желание хора с увреждания са дори по-малко, отколкото на априлския вот за НС.

Сформирана със заповед на областния управител Иван Борисов четиричленна комисия, с председател зам.-областният управител Драгомир Златев, посети всички общини в региона, като бяха съставени и подписани протоколи за представяне на  списъците на гласоподавателите, подали заявления да упражнят правото си на вот в секция с подвижна избирателна кутия, с мотива, че са с трайни увреждания. Хората в тези списъци трябва да са проверени от общините по служебен път, като вътрешна електронна административна услуга по реда на Закона за електронното управление, както е посочено в решение 225 на ЦИК, от 13.06.2021 г. Според същия документ, ако служебната проверка е неуспешна, местната власт изисква от „ТЕЛК/НЕЛК документ, удостоверяващ увреждането, както и медицинска епикриза от други медицински органи, които установяват, че заболяването на избирателя е причинило такива увреждания, които не му позволяват да напусне дома си и да се придвижи до избирателната секция”.

Срокът за представяне на списъците е до 17 часа на 05.07.2021 г. От своя страна областната администрация ще извърши допълнителна проверка със съдействието на РЗИ-Разград дали посочените в списъците граждани действително имат трайни увреждания, които не им дават възможност да отидат до избирателните секции. Ако бъдат установени неверни данни, областният управител Иван Борисов ще сезира прокуратурата.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.