При наводнения в Югоизточна Турция загинаха 14 души, няколко са в неизвестност

Четиринадесет души загинаха, а няколко други са в неизвестност след наводнения в два града в Югоизточна Турция, опустошени от земетресенията миналия месец, предаде Би Би Си.

Сред жертвите са оцелели от трусовете, които са живели в жилищни контейнери.  Автомобили се преобръщаха по наводнените улици на Шанлъурфа, където загинаха 12 души. Контейнер с две семейства в Адъяман беше наводнен. Жена, живееща в него, е сред двете жертви в града. Няколко други бяха обявени за изчезнали. Палатките в града са евакуирани. Бедствието дойде само пет седмици след земетресенията, при които 48 хил. души загинаха, а много други останаха без дом.

Организацията за търсене и спасяване “Афад” заяви, че за 24 часа са паднали 136 мм дъжд в един район на провинция Адъяман и 111 мм в Шанлъурфа, където в последните два дни са паднали една трета от годишните валежи. Управителят на Шанлъурфа Салих Айхан каза, че неговата провинция никога не е ставала свидетел на подобни наводнения и властите призоваха жителите да евакуират приземните етажи и сутерените.

Няколко души бяха повлечени в превозните си средства, а хората, които се опитваха да помогнат на блокираните, също бяха отнесени. Появиха се драматични кадри на мъж, изваден от пороя в Шанлъурфа от местен жител, провесил въже от прозорец на приземния етаж. Двама от изчезналите са пожарникари. Болница беше наводнена и 200 пациенти бяха преместени другаде.

Дъждът ще спре към края на седмицата.

Dnevnik.bg

Hits: 21

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.