Премахват и панелите на Дунав мост

По основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе вече е фрезована асфалтовата настилка, демонтирана е мантинелата, пешеходните парапети, хидроизолацията и стълбовете за осветление в първата отсечка, по която се работи.

Тя е с дължина около 200 м в лентата за вход в България. В участъка е разкъртена и тротоарната конзола. Това се прави за по-лесно премахване на стоманобетонните панели, което вече също се случва.

За последното денонощие през моста са преминали в двете посоки общо 2375 товарни автомобила. От тях 1004 са влезли в България, а от страната са излезли 1371. Леките автомобили изчакват между пет и десет минути, за да преминат по моста, а в пикови часове около 30 – 40 минути. Колкото до камионите, то са им необходими средно по около 40 минути от излизането от големия буферен паркинг до преминаването на граничния пункт от българска страна.

Областният управител Драгомир Драганов разговаря с изпълнителния директор на „Пристанищен комплекс Русе“ Ивайло Башалов. След проведената среща стана ясно, че ще говори с румънските власти за по-бързо възстановяване на фериботната линия между Русе и Гюргево, което ще даде реален шанс за разтоварване на моста.

„Повече от 2 години от българска страна сме готови във всеки един момент да пуснем в експлоатация ферибота. Забавянето е при румънците, надявам се проблемите при тях да се решат действително в най-кратки срокове“, коментира Драганов. Според изчисленията фериботът ще може да поеме около 1/5 от тежкотоварния трафик по моста.

Arenamedia.net

Hits: 15

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.