Президентът на Туркменистан поиска експерти да затворят “Портите към ада”

Лидерът на Туркменистан нареди на експерти в страната да намерят начин да затворят  “Портите към ада”. Това е огромен пожар, бушуващ пет десетилетия в кратер над находище на природен газ.

Поради икономически причини и заради опазването на околната среда президентът Гурбангули Бердимухамедов поиска пламъците в газовия кратер Дарваза насред пустинята Каракум да бъдат изгасени. “Франс прес” отбелязва, че Бердимухамедов отправи същото искане и през 2010-а година. Огънят не е спрял и до днес, а предишни опити за потушаването му са били неуспешни, отбелязва БНР.

Той лумва през 1971 година след грешка по време на сондажна операция на Съветския съюз. По думите на Бердимухамедов кратерът, дело на човешка дейност, се отразява отрицателно на околната среда и здравето на хората, живеещи в близост до него. В обръщението си той подчерта, че се губят ценни природни ресурси, които могат да донесат печалба, която да се използва за подобряването на живота на хората. Кратерът, който е широк 70 метра и 20 метра дълбок, е популярна туристическа атракция в централноазиатската държава.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.