Представиха резултатите от проекта за социално включване на деца и младежи

На финална пресконференция секретарят на Община Разград Нели Добрева представи резултатите от проекта „Насърчаване на социалното приобщаване чрез доизграждане на социалната инфраструктура в община Разград за предоставяне на резидентни и съпътстващи услуги в общността за деца и младежи“.

Във връзка със спазване на противоепидемичните мерки пресконференцията се проведе онлайн и бе излъчвана на сайта и на Фейсбук страницата на Община Разград и на сайта на Общинско радио – Разград.

Нели Добрева съобщи, че проектът в съответствие с Националната „Визия за деинституционализацията на децата в Република България“ и по едноименната процедура на ОП „Региони в растеж“.

Проектът е с общ бюджет 615 000,00 лв., от тях 522 750,00 лв. европейско и 92 250,00 лв. националното съфинансиране и бе с продължителност 24 месеца.

Идеята бе да се осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура на територията на община Разград, която да замен институционалния модел на грижа за деца.

Изграждат се, ремонтират, обзавеждат и оборудват  Център за обществена подкрепа, Дневен център за деца с увреждания, Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст и Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21-годишна възраст.

Центърът за обществена подкрепа се намира на бул. „България” № 4 в Разград. В него се предоставя комплекс от социални услуги, предназначени за деца и семейства, насочени към превенция на изоставянето на децата, превенция на насилието и отпадане от училище, деинституционализация и реинтеграция на деца, обучение в умения на самостоятелен живот и социална интеграция на деца от институции, консултиране и подкрепа на семейства в риск, оценяване и обучение на бъдещи приемни родители и осиновители, консултиране и подкрепа на деца с противообществени прояви. Обновяването на материалната база на Центъра и доставката на оборудване ще спомогне за разширяване на дейността на услугата и постепенно достигане на максимален капацитет от 100 места.

Дневният център за деца с увреждания е в жк „Орел“. Там се предоставя комплекс от социални услуги за ежедневни здравни и рехабилитационни нужди, организация на свободното време и лични контакти. След ремонта и осигуреното специализирано обзавеждане и оборудване ще се включат нови дейности и ще се достигне максимален капацитет от 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги.

Преходното жилище е за не повече от 8 деца от 15 до 18-годишна възраст като мярка за закрила и подкрепа от специалисти за придобиване на знания и практически умения за водене на относително самостоятелен начин на живот и подготовката им за включване в живота на общността. То ще е на ул. „Трапезица” № 1А.

Наблюдавано жилище е за пълнолетни лица от 18 до 25-годишна възраст с капацитет до 6 места за настаняване и условия за водене на самостоятелен начин на живот. Жилището ще е в „Орел“, бл. 28.

Обновеният сграден фонд е обзаведен и оборудван по начин, отговарящ на изискванията за функционалност, за хигиена и безопасност. Всичко е съобразено с възрастовите особености и физическите способности на бъдещите потребители.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.