Преди 65 години бе открит Пеницилиновият завод в Разград

Текстът на Димитър Димитров е  публикуван в профила му във Фейсбук:

На 5 септември 1954 г. е пуснат в експлоатация Пеницилиновият завод в Разград. Така България става първата страна на Балканите и една от малкото в света производители на пеницилин.

На 4 септември под ръководството на инж.Петър Стоянов и съветски специалисти, водени от Татяна Леонтиевна в Разград са произведени първите кристали български пеницилин. И забележете – това става само 25 години след откритието на шотлондския микробиолог Ал.Флеминг, а клиничното му приложение е започнало през 1942 г. През Втората световна война Ермолеева и колектив получават пеницилин в СССР. Поставя се началото на нова ера в историята на съвременната химиотерапия на инфекциозните заболявания.

През годините Заводът за антибиотици в Разград непрекъснато увеличава гамата на произвеждани антибиотици. Около 1979 г. сме втори в света по производство на високоефективните тубоцин и тилозин. Заводът се утвърждава като водещо предприятие в системата на “Фарма хим”, като голям дял от продукцията се изнася във всички континенти на света.

Тези редове посвещавам на паметта на баща ми инж. химик Пенчо Димитров /1928-1999 /, който от 1.06.1954 г. до пенсионирането си работи в завода. Постъпил като работник-апаратчик, по-късно завърши ВХТИ -София

Дълги години бе началник на Корпуса за готови лекарствени средства. Той бе един от многото работници и специалисти, отдали част от живота си за развитието на българската химико-фармацевтична промишленост.

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.