Празнични дни в НПТГ „Шандор Петьофи“

Според утвърдена вече традиция през последната седмица на месец април НПТГ „Шандор Петьофи“ – Разград отдава почит и уважение на своя патрон, унгарския поет и революционер Шандор Петьофи.

В периода 24-26 април в гимназията се проведоха различни инициативи и Дни на отворените врати под мотото „Аз избрах тази професия“.

Началото на празничните дни бе поставено на 24 април, когато в гимназията се проведе „Пролетно състезание“, чиято цел беше по един нетрадиционен начин да се популяризират специалностите за новата учебна година пред седмокласниците от основните училища в града. Отборите в състезанието бяха съставени от седмокласници, от ученици в гимназията и от представители на фирмите партньори на НПТГ, които играеха ролята на ментори. По интересен и креативен начин бъдещите гимназисти се запознаха както с част от историята на училището, така и с възможностите за професионална реализация в такива фирми като „АДМ Разград“ – ЕАД, ТРД, „Тракция“ – АД, KAI и „Маркетинг Вижън“. В края призьорите получиха награди, а всички седмокласници – сертификати за участие. След приключването на състезанието гостите, придружени от представители на ученическия съвет в НПТГ, разгледаха лабораториите и работилниците по професионална подготовка, където наблюдаваха демонстрации по практическо обучение.

Празничната седмица продължи на следващия ден – 25 април, когато се проведе официалното тържество, посветено на патрона на гимназията Шандор Петьофи. Бяха поднесени венец и цветя пред бюст-паметника на унгарския поет, който се намира в двора на гимназията. Директорът на училището Биана Тодорова отправи поздрав към всички присъстващи и напомни, че заедно със своите партньори от местния бизнес НПТГ „Шандор Петьофи“ успешно изпълнява своето призвание – да формира научно-техническата интелигенция на Разград и областта, да изгражда и възпитава във високи човешки ценности своите ученици, които не само че пълноценно се реализират в живота, а и се превръщат в негов двигател.

След това бяха отчетени резултатите от седмия литературен конкурс „Любовта и свободата“, посветен на Шандор Петьофи. През тази година 94 талантливи деца от 29 града в България участваха със свои стихотворения, есета и разкази. Журито тази година присъди Първа награда на Валерия Добрева от 9 клас на МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна, възпитаничка на ЛК „Касталия“, за сонета „Малкият принц и розата“. С голям интерес бяха посрещнати веселите номинации на дванадесетокласниците от конкурса „О-скари 2024“. За доброто настроение на всички се погрижиха музикантите от училищния оркестър за фолклорна музика с ръководител Пламен Панев.

След тържеството всички ученици имаха възможност да разгледат рекламните щандове на РУ „Ангел Кънчев“, фирмите МАТ ООД, АДМ – Разград ЕОД, „Йотов“ ООД и „Тракция“ АД, чийто представители бяха и гости на празника. Така възпитаниците на НПТГ се запознаха с възможностите за бъдещата си професионална реализация.

Седмицата завърши на 26 април с Ден на отворените врати за седмокласници от общината и представяне „На открито“ на дейността на клубовете за занимания по интереси, функциониращи в гимназията за тази учебна година.

Училищен пресклуб

Hits: 272

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.