Празник на танцовия фолклор

В истински празник на танцовото изкуство се превърнаха полуфиналите на Националния конкурс „Топ 10 Български танцов фолклор“, чийто домакин беше Разград.

„На сцената на Общинския културен център видяхме симбиоза от ритми, прекрасни носии и хореографии и най-важното – от толкова млади, но вече изградени професионални танцьори“, изрази възхищението се кметът Добрин Добрев. Той поздрави за постигнатото с неуморен труд и ръководителите на фолклорните формации, участниците в които са от 13 до 18 години, а някои и по-малки.

Най-вълнуващи обаче бяха думите му към малките танцьори: „Това, което ни е съхранило като народ и държава  повече от 1300 години, е българската фолклорна песен и фолклорен танц. Затова ви пожелавам да не спирате да танцувате. Искрата във вас е запалена, от вас зависи да се превърне в огън, във фолклорна стихия. Не се отказвайте да танцувате, защото бъдещето на българската култура, фолклор и танцово изкуство е във вашите ръце“. Добрин Добрев пожела на игралците много професионални успехи на българска и международна сцена, както и след време някои от тях да станат професионални танцьори в Капанския ансамбъл.

В първия полуфинал от конкурса участваха седем състава. Събитието се проведе с подкрепата на смета на Разград Добрин Добрев и със съдействието на Капанския ансамбъл с директор Светослав Стойчев. За съпричастността си към фолклорното събитие те получиха благодарствени адреси от управителя на „Уърлд Фолк” Емил Димитров, организатор на надпреварата. Ръководителите на всички участващи формации получиха грамоти, както и ръководителят на Градския мажоретен състав при ЦРД Емилия Борисова. Изпълнение със светлинни пойове откри събитието и бе поздрав за гостуващите на разградска сцена състави.

Други 8 фолклорни състави ще представят своето изкуство на втория полуфинал на 14 април в София. На 17 април ще бъде обявено кои 10 от общо 15-те състава ще участват във финала на 22 юни – Деня на българския фолклор в зала 1 на НДК. т. На разградска сцена тацуваха таланите от: Ансамбъл за народни песни и танци „Шумен“ с главен художествен ръководител проф. д-р Катя Кайрякова; Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“ – Габрово с  художествен ръководител Валентина Маринова; Детски фолклорен танцов ансамбъл „Радост“ – Бургас с главен художествен ръководител Димитър Гинов; Представителен детско-юношески фолклорен ансамбъл „Шарено герданче” – Търговище с художествен ръководител Светла Стаменова; Фолклорна танцова формация „Дунавска младост“ – Тутракан с  художествен ръководител Елена Атанасова; Фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“ при Общински детски център за култура и изкуство – Русе с  главен художествен ръководител Нели Гарвалова и Фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов“ – Бургас с главен художествен ръководител Димитър Гинов.

Изпълненията на полуфинала бяха оценявани от комисия с председател проф. д-р Даниела Дженева – хореограф, декан на Факултет „Музикален фолклор и хореография” към АМТИИ – Пловдив и главен художествен ръководител на ФА ”Тракия” и членове: проф. Николай Цветков – ръководител на катедра „Хореография” в Югозападния университет „Неофит Рилски” – Благоевград, хореограф-лектор в над 500 международни научно-практически семинари по български народни танци в страната и света и Петър Димитров – хореограф, директор и главен художествен ръководител на ПФА ”Тунджа” – Ямбол, дългогодишен преподавател по български народни танци в страната и чужбина.

„ТОП 10 Български танцов фолклор” е най-престижният конкурс за самодейно танцово изкуство, той е първият с толкова голям награден фонд.

Финалистите ще бъдат оценявани от две комисии – 9-членно българско жури, което ще присъди наградата „Огънят на поколенията” и международно жури от представители на Турция, Сърбия и Румъния, което ще определи носителя на специална награда – участие в престижен международен фестивал.

Специален приз ще бъде връчен и след гласуване на ръководителите на формациите – финалисти, като те няма да имат право да гласуват за своя състав. Почетни плакети, грамоти и парични награди от 3000, 2000 и 1000 лв. ще получат класираните на първите три места. Голямата награда „Огънят на поколенията” включа грамота, парична премия от 5000 лв. и почетна статуетка. Ще има и награда на публиката – ще може да се гласува със SМS по време на финалния спектакъл на 22 юни в зала 1 на НДК. Билети на този спектакъл вече се продават в платформите на НДК и „Билет-БГ”.

/e-Razgrad/

Hits: 60

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.