Почистиха коритото на „Лом“-а

Завърши почистването на коритото на река „Бели Лом“ в участъка от Западна индустриална зона на Разград до село Дряновец.

Дейността бе възложена от областната управа с обществена поръчка, с прогнозна стойност 78 300 лв. Средствата са отпуснати с постановление на МС, припомнят от пресцентъра на областната администрация.

Във въпросния участък бяха премахнати от коритото на реката от дървета, дънери и битови отпадъци, които на много места образуваха тапи, пречещи на нормалното протичане на водите. В попадащите в границите на защитени зони от „Натура 2000“ места по трасето, като това в землището на село Дряновец, РИОСВ – Русе разреши само почистване на сухи клони и битови отпадъци.

За дейността бяха сключени три договора с фирми за три различни участъка по протежението на коритото. Стойността на предложените от изпълнителите и одобрени от възложителя – Областна администрация – Разград оферти бе на стойност 71 445 лева. На тази стойност бяха сключени и договорите.

Всички дейности бяха съгласувани с Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен, Регионална дирекция по горите – Русе, Община Разград, „Напоителни системи“ – клон Долен Дунав и Областна дирекция „Земеделие“ – Разград.

Добитата дървесина е предадена на Община Разград и ще бъде разпределена за социални нужди.

След извършеното почистване на коритото на река Бели Лом се очаква нейното течение да се ускори, което по естествен начин ще доведе до постепенно изчистване на натрупаните наноси и тиня.

Припомняме, че почистването на този участък на коритото на реката бе обещано от предишния областен управител Гюнай Хюсмен след сигнал до него и сега – видно и от снимките – е изпълнено от настоящия областен управител Иван Борисов и колегите му в администрацията.

/e-Razgrad.bg/

Hits: 7

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.