Почина президентът на УЕФА, който въведе Шампионската лига

Бившият президент на УЕФА Ленарт Йохансон е починал на 89-годишна възраст след кратко боледуване, съобщи Шведската федерация по футбол, цитирана от АП.

Йохансон ръководеше европейския футбол в продължение на 17 години. По време на управлението му беше създадена Шампионската лига. В офис на националния стадион на Швеция в Стокхолм той държал отличие с надпис: “На Ленарт Йохансон, бащата на Шампионската лига”.

“Това е най-големият турнир, който имаме за клубни отбори, гледан е по целия свят. Стига до 200 държави и ако чуете какво си пожелават играчите за бъдещето си, то е: “Бих искал да съм на финал в Шампионската лига”, заяви Йохансон в интервю за АП през 2010 г.

“Ленарт Йохансон беше нашият най-голям международен футболен лидер за всички времена. Никой друг швед не е имал подобно влияние върху футбола по света”, заяви президентът на шведската федерация Карл-Ерик Нилсон. По думите му бившият президент на УЕФА е бил ценен високо.

Йохансон застана начело на европейския футбол през 1990 г. и управлява до 2007 г., когато загуби срещу Мишел Платини. Той беше вицепрезидент във ФИФА, а през 1998 г. не успя да се пребори със Сеп Блатер за президентското място в международната федерация.

Аз съм съкрушен от тази новина, заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино. Швейцарецът натрупа управленския си опит във футбола в структурите на УЕФА, когато президент беше Йохансон.

“Завинаги ще съм благодарен за това, че той беше президент на УЕФА, когато се присъединих към организацията през 2000 г. От тогава Ленарт винаги беше модел за подражание и професионализъм и най-вече – за човечност”, каза Инфантино по време на конгреса на ФИФА в Париж.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.