Порои: Югозападът под вода

Поройните дъждове блокираха пътища, а опасност от преливане на язовир „Златоград“ и река Неделинска държа будни до сутринта хората в района. В два часа кметът на Неделино обяви бедствено положение. А в Златоград придошлите води застрашиха къщи.

„В 2:00 ч. обявих бедствено положение в цялата община заради проливния дъжд, вятър и нанесените щети, за да мога да мобилизирам техника и хора. Към всички водачи на моторни превозни средства отправям апел да бъдат изключително внимателни, тъй като пътните платна са наводнени, има образувани кални наноси, а от 2 ч. пътя Неделино-Крайна-Кърджали в района на бившата пресевна станция е наводнен, поради излизане на река Неделинска на пътното платно“, каза кметът на Неделино Боян Кехайов за bTV.

„Прекарахме тежка и тревожна вечер. Пътят Неделино-Смолян е подкопан на много места. Има много пропаднали тежкотоварни автомобили, които са били паркирани в близост до реката. Залята е и помпената станция, която доставя вода на Неделино. Много частни домове са с отнесени покриви“, каза Кехайов.

За щастие, няма жертви, а само материални щети. Създадена е готовност за евакуация. Само едно семейство от село Средец не е успяло да се прибере снощи вкъщи заради придошлата вода, която е отнесла дървен мост“, каза кметът на Неделино.

В момента се приемат сигнали за нанесените щети, които ще бъдат описани и предоставени на областната управа.

В Златоград до бедствено положение не се стигна, но цяла нощ заседава кризисния щаб на града. Река Върбица излезе от коритото си и заля пътят към Кърджали.

120 литра дъжд са паднали на квадратен метър през последната нощ в района, каза заместник-кметът на Златоград Елмира Пехливанова.

„Язовирът редовно прелива при големи количества дъжд, но това става контролирано през преливниците. Имаме сигнал за една къща, която е наводнена“, каза Пехливанова.

В Златоград са разтревожена, защото се очаква пороите да продължат и тази неделя.

Dnes.bg

Hits: 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.