Полиция на пътя

Тази седмица в Разградска област ще се проведат две специализирани полицейски операции по метода „Широкообхватен контрол“ и „Линеен контрол“, съобщи на пресконференция началникът на сектор „Пътна полиция“ в ОД на МВР старши инспектор Неделчо Симеонов.

На срещата с журналисти  разпоредена от министерството на дирекциите в цялата страна, бяха обсъдени проблемите на пътната безопасност с участието и на началникъ на РУО Ангел Петков, директора на Областното пътно управление инж. Людмил Янев и шефа на Областния отдел „Автомобилна администрация“ инж. Пламен Цанков.

По време на първата специализирана полицейска операция за проверка ще бъдат спиранопо няколко двежещи се едно след друго моторни превозни средства. А в линейния контрол ще участват шест екипа на полицията – два от тях в потока с автомобили и в случай, че не могат да спрат определен нарушител ще сигнализират изчакващите напред по пътя други екипи, обяснистарши инсп. Симеонов.

Според статистиката от 1 януари до 27 септември тази година са регистрирани 318 пътно-транспортни произшествия, от които 103 тежки, с шестима убити и 131 ранени. За същия период на 2023 г. пътните инцидент са 334, от тях 115 са били тежки, като са загинали седем души, а други 156 са пострадали.

Само за седмицата от 20 до 27 септември в Разградско са регистрирани 10 произшествия, дното е било тежко – с един ранен. За същия период на 2023 г. са настъпили 12 катастрофи, от които 8 тежки с 12 пострадали.

По-голямата част от инцидентите през миналата седмица са станали заради превишена скорост, отнето предимство и неправилни маневри и са се случили извън населените места, показват още анализите на полицията. Участници в тях са били 15 леки автомобила, влекач с прикачено полуремарке и един товарен автомобил.

Продължават засиленото полицейско присъствие в районите на детските и учебни заведения във времето преди започване на учебния ден, както и засиленият контрол на пътното движение там в рамките на традиционната акция на МВР „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Старши инсп. Симеонов използва случая да призове родителите да са по-отговорни, да не си пестят по 30 секунди от времето, като пропускат поставянето на колани или на децата в столчета, защото това може да е фатално. Даде и конкретен пример от експеримент, правен по време на обучение, при който нагледно видял как при удар на автомобил, движещ се с около 10 км/ч, пътник не може да задържи 7-килограмова туба.

По време на брифинга Ангел Петков благодари на полицията за оказваното съдействие.

Инж. Людмил Янев призова родителите да бъдат добър пример, а не да учат децата си как да пресичат на червено, на което е ставал свидетел, като заключи че „безопасността е в главата“. Той маркира и дейностите, извършени от екипите на Областното пътно управление с оглед подобряване на пътната безопасност, както и какво предстои.

За това, че в началото на учебната година са проверени всички ученически автобуси, както и че службата му бива уведомявана за всяка екскурзия с участието на деца и следва контрол – това информира пък инж. Пламен Цанков. Отделно от началото на март досега били проверени 55 транспортни фирми в региона, стана ясно от изнесените от него данни.

/e-Razgrad/

Hits: 10

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.