Поклон пред Апостола

Разград отбеляза 187 години от рождението на Васил Левски пред паметника в двора на едноименното училище, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

„Да, той не развърза три синджира роби, той направи 250 комитета, за да се освободят робите сами. Той изгради социалната пирамида на българската бъдност.  В неговата личност е вградена една вселенска идея – идеята за свобода. И тогава можем да разберем защо този човек, който 9 години е духовник, хвърля расото, без да се отрече от Бога; сменя олтара, сменя пътя, но не сменя истината в пътя. А пътят беше България! Олтарът му беше жертвата! Неговата съвест беше Свободата! Това велико триединство! По-голяма благодат българската история не е имала!“, каза в словото си Нели Николова – учител в ОУ „Васил Левски“.

След нейните думи за почит пред подвига на Апостола и ролята му в българската история пред паметника застанаха деца от Детска театрална формация „Роли Дроли“ с ръководител Валентина Георгиева, от клуб „Млади възрожденци“ с ръководител Недялка Неделчева, както и бивши ученици от ОУ „Васил Левски“. Едни от най-вълнуващите стихове и песни, посветени на Левски, прозвучаха в деня на рождението на Апостола, обединени в музикално-поетична композиция под надслов „Славим те, Апостоле“. Малките рецитатори първи положиха цветя пред паметника на Васил Левски.

След тях венци и цветя поднесоха: областният управител Севджан Съдкъев и зам.-областният управител Надя Йорданова, кметът на Разград Добрин Добрев и зам.-кметът Елка Неделчева, представители на политически сили, културни и образователни институции,  организации и граждани.

/е-Razgrad/

Снимки: Валентина Стойчева

Hits: 39

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.