Поетесата Нурдан Чете – с премиера на две стихосбирки

Поетесата Нурдан Чете представи с стъклената зала на ХГ „Проф.Илия Петров“ в Разград издаването на две свои стихосбирки. на „Всичко в кълбо“ и “Bir Murekkep Damlasi” /„Една капка вода”/. Част от събитието бе и изложба на художниците, нарисували кориците на двете стихосбирки – Орхан Исмаил и Теодор Даскалов.

Гости на премиерата бяха председателят на местния парламент Стоян Ненчев, който сподели с присъстващите, че познава Нурдан Чете от съдебната зала, където като адвокат я е срещал като блестящ преводач от турски на български език. „Стиховете от „Всичко в кълбо” ми дадоха възможност да видя, че човекът със силна воля и характер, който с майсторство превежда в детайли информация за тежки престъпления, е и човек с нежна душа, запознах се с другото лице на г-жа Чете, с чувствителността на преживяванията и тихата елегична тъга в размишленията й и изпитах естетическа наслада като читател” – каза той преди да пожелае на авторката музата да продължи да е с нея.

В първите й две стихосбирки: едната на български език, другата – на турски, стиховете са различни, а не преведени, всяко стихотворение е писано на съответния език.

Пред гостите си Нурдан Чете представи и няколко нови стихове, които не са част от вече издадените стихосбирки, разказа какво я вдъхновява да излее душата си върху белия лист.

Авторката бе приветствана и от областният управител Гюнай Хюсмен. „Познавам Нурдан отдавна. Тя е човек с положителна енергия, тази енергия просто изригва от нея, като вулкан. Аз съм очарован от това, което чух тази вечер. Не знаех за този неин талант и съм възхитен”, заяви областният управител. Той направи и лично дарение на Нурдан Чете на помогне на родното си село Трескавец.

И приходите от продажбата на стихосбирките ще бъдат преведени за дейността на сдружение „Трескавец 2020”, подкрепящо социални и благотворителни инициативи в селото.

Нурдан Чете е родена в търговищкото село Трескавец. Завършила е „Турска филология” в Шуменския университет. Любовта я отвежда в Разградския край, където създава семейство, работи като учител по турски език в Дянково, след това в Музикално-драматичния театър „Назъм Хикмет”, в момента е управител на представителството на турска фирма в Разград.

e-Razgrad/

Снимки: Общинска администрация

Hits: 23

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.