Петъчната молитва отваря джамиите

Джамиите в България се връщат към нормалния режим на работа със заповед на главния мюфтия Мустафа Хаджи, издадена във връзка с края на извънредното положение.

От средата на март петъчните и общите молитви в мюсюлманските храмове не се провеждаха като мярка срещу разпространението на коронавируса.

От 15 май (петък) всички джамии и месджиди се откриват за петъчните и общи молитви, като преди и след тях ще бъдат дезинфектирани и стерилизирани. Все пак в мюсюлманските храмове ще има някои ограничения, съобщиха от Главното мюфтийство.

Преди да се отворят джамиите ще бъдат дезинфекцирани, като това ще бъде направено и след петъчната молитва. Не се препоръчва използването на местата за ритуално измиване, а проповедите по време на петъчната молитва ще да бъдат с максимално кратко съдържание. В джамиите няма да се допуска влизането без предпазни маски и трябва да се спазва социална дистанция между хората от метър и половина.

Хронично болни, хора в рискова група и със слаб имунитет да не посещават джамиите за намаз в епидемиологична ситуация, се препоръчва в заповедта на главния мюфтия. В нея се съобщава, че при влизане в джамията ръцете на вярващите трябва се дезинфекцират с дезинфектант, който се намира в близост до входната врата.

Не се препоръчва ръкуването и прегръщането след намаз, както и не трябва да има лекции преди и след молитвите. Не трябва да се организират и масови религиозни мероприятия. Препоръчва се празничните молитви да се изпълняват на открито място.

Районните мюфтийства да инструктират имамите и мюсюлманските настоятелства за отговорността им за спазване на взетите решения до отминаване на опасността от заразяване с COVID-19. Решението важи до отмяната му от Висшия мюсюлмански съвет или с издаването на специална заповед от главния мюфтия, съобщават от Главното мюфтийство.

/e-Razgrad/

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.