Петокласници в римски тоги и с лаврови венци изпратиха учебната година

Със спектакъла „Ние, от Античния Рим“ възпитаниците на Нели Николова в ОУ “В. Левски ” в Разград от групата за целодневно обучение обявиха края на учебната година, в която завършиха първия си прогимназиален клас.

Възстановката на римските нрави и обичаи включваше танц на весталките, сцени от античния живот, факти и любопитни подробности от живота на императорите и гражданите на Вечния град. Като истинско римско тържество, церемонията приключи с угощение, в което момчетата и момичетата от пети клас хапнаха понички по оригинална римска рецепта, както древните са правили това на пиршествата си в Рим.

На публиката ѝ беше интересно да научи любопитни и атрактивни факти за живота и историята на древните римляни, които не ги пише в учебниците. Например, че в Древен Рим е имало МОЛ? Благодарение на здравия бетон римляните си изградили 4-етажен търговски център, в който е имало над 150 магазина. Тогава е наричан Пазарът на Траян, а по съвременному би се казвал Траян МОЛ.

Или пък, че древните римляни също са делели денонощието на 24 часа. Но за тях задължително трябвало да има 12 часа ден и 12 часа нощ. Така обаче се получавал един парадокс и за тях времето било нещо относително. Защото през лятото денят бил по-дълъг, 1 час се е равнявал на 75 минути. А през зимата, когато денят е по-къс, 1 час бил само 44 минути. Как са се разбирали, още не е ясно.

Мултидисциплинарният урок на Нели Николова и хореографа Екатерина Портянова сложи край на годишния проект по антична история на петокласниците от занималнята.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.