„Перлата на Лудогорието“ – джамията „Макбул Ибрахим паша“, ще грейне в целия си блясък след три години

ДНЕС БЕ СЛОЖЕНО НАЧАЛОТО НА ЦЯЛОСТНОТО РЕСТАВРИРАНЕ НА ХРАМА * ДПС ОРГАНИЗИРА САМОСТОЯТЕЛНО ПЕТЪЧНА МОЛИТВА И МИТИНГ ПО ТОЗИ ПОВОД

На тържествена церемония днес бе даден стартът на реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“. Областният управител Гюнай Хюсмен, основен двигател това да се случи, приветства множеството на площада и официалните гости и разказа, че до днешния ден минали три трудни години, но „Перлата на Лудогорието“ след три години и малко ще грейне с пълния си блясък – точно както преди повече от три века – като ярък знак на етническата и религиозната толерантност у нас.

Министърът на културата Боил Банов отказа да чете написаното му слово. Защото: „Целият съм настръхнал. Това е уникална джамия, уникална красота. Кощунствено е, че сме я оставили да се разгради.

Но се намери един мъж с много голямо сърце, който освен да възстановява джамии, строи и църкви. Мъж, който милее за Разград и областта. Тава е Гюнай Хюсмен. Благодаря ти, Гюнай, от мое и от името на правителството и премиера Борисов, който също влага цялото си сърце за съхраняването и изграждането на църкви, катедрали, джамии, синагоги . Ако не бяха те двамата, реставрацията на разградската джамия нямаше да се случи.“

Кметът на Разград Денчо Бояджиев нарече събитието край на дългогодишната сага за съдбата на джамията. Пожела след реконструкцията  храмът да бъде бисера в архитектурния ансамбъл в идеалния център на града и притегателно място за туристи от близо и далеч.

В речите си всички официални лица пожелаха безаварийна и много качествена работа на реставратора – фирма „Стройкомерс ТТ“ – Търговище. За до го има храма още векове напред.

Гости на церемонията днес бяха народният представител Десислава Атанасова, Митко Стайков, областен управител на  Търговище, главният мюфтия Мустафа Хаджи, Есин Топчу, първи секретар в посолството на Турция в София, Йозгюр Байрам, вицеконсул в генералното консулство в Бургас и Тошко Райчев, управител на фирмата изпълнител „Стройкомерс ТТ“ – Търговище.

След официалната част, гостите и жителите на Разград разгледаха специалната изложба вътре в храма, но която той може да бъде видян как е изглеждал някога, а и част от археологическите проучвания вътре и около него. Както и макет как ще изглежда след реставрацията.

Инвестиционният проект за консервация, реставрация и адаптация на храма е финансиран от републиканския бюджет. Общата стойност е над 2 000 000 лв. Джамията „Макбул Ибрахим паша“ е построена през XVII век от български майстори от Пороище, национален паметник на културата е и е третата по големина на Балканския полуостров. Най-високата в България. Нейната архитектура и акустика са уникални.

 

ДПС организира петъчна молитва и митинг на площада 45 минути преди официалната церемония

Движението за права и свободи организира без предварителна заявка петъчна молитва и митинг малко встрани от трибуната за официалното откриване на реставрацията на джамията.

След молитвата, пред множеството от над двеста души се изправи зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, който изрази недоволство от факта, че заради репресивния режим на комунистическото управление на страна джамията е заключена вече петдесет години. Той приветства старта на реставрацията, но категорично възрази срещу опитите случващото се да бъде присвоено от един човек или една партия. Нарече отсъствието на депутати от ДПС на официалната церемония като умишлено разделяна на обществото. И обеща да работи за това, след реставрацията храмът да бъде действащ.

 

Ето какво каза Ахмед АХМЕДОВ пред медиите:

РЕЛИГИЯТА НЕ Е МИНАЛО, ХРАМЪТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДЕЙСТВАЩ

Не правим нищо лошо. Религията е да обединява, а не да разделя хората. Днес властимащите отново демонстрираха това, което наблюдаваме от десет години – не спазиха държавния протокол.

На церемонията днес не са поканени депутатите от Движението за права и свободи. Явно ние не сме част от тази общност, ние не сме част от управлението на страната. Защото в протокола днес има министър и депутат от управляващата партия. Къде сме ние?

Реставрацията на джамията не е дело само на един човек. В този дълъг процес са участвали хора от различни политически сили. Спогодбата е подписана между държави, не между партии.

Затова днес ние също изразихме уважението към случващото се с петъчната молитва. Тук бяха не само хора на ДПС, а и хора, които отричат политическото разделение. Протоколът е важен за някои, които си мислят, че са държавници. По е важно да се докоснеш до душите на хората, да си с тях.

Да, ще работим за това храмът да бъде действащ. Какво значи музей? Религията не е минало! Храмът трябва да работи.

/e-Razgrad/

Hits: 7

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.