Парламентът ратифицира споразумението със САЩ по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ “Козлодуй”

Парламентът одобри на второ четене законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителствата на България и САЩ по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и Ядрената програма за граждански цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година.

„За“ бяха 161 депутати,  “против” – 56 , трима се въздържаха.

След влизането в сила на закона министърът на външните работи трябва да уведоми по дипломатически път САЩ за ратифицирането на споразумението, а министърът на енергетиката – да обнародва в „Държавен вестник“ документа в 15-дневен срок от датата на влизането му в сила за България, записаха депутатите.

С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 г. министърът на енергетиката бе задължен да предприеме всички действия за вземане на положително решение за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000. В изпълнение на решението е подготвен проект на споразумение с рамка за засилване на сътрудничеството по изпълнение на Проект по проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност от най-малко 1000 мегавата в АЕЦ „Козлодуй“.

БТА

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.