Париж ограничава скоростта до 30 км/ч почти навсякъде

Парижкото кметство въвежда от края на август повсеместно ограничение на скоростта до 30 километра в час във френската столица, с някои малки изключения. Това съобщи заместник-кметът Давид Белиар, цитиран от специализираното издание boursorama.com.

След “коронапистите”, въведени по време на първия локдаун, едновременно с реформата на уличното паркиране, и преди установяването на зони с ограничен трафик (ЗОТ – ZTL) в историческия център на града през първото полугодие на 2022 г., заместник-кметът ускори реформите, които е възможно да предизвикат гнева на шофьорите.

В Париж вече има 60 процента зони с ограничение на скоростта до 30 км/ч, а средната скорост на придвижване в момента е 16 км/ч, изтъкна Белиар.

Повсеместното въвеждане на ограничението обаче е “голяма културна победа” за еколозите, които десетки години се борят за намаляване на скоростта в града, отбеляза бившият кандидат на Зелените за кметския пост в столицата. Той припомни, че това е негово предизборно обещание, подето от сегашната кметица Ан Идалго при преизбирането ѝ през 2020 година.

Ограничението на скоростта на околовръстния булевард ще остане 70 км/ч. Пътните артерии край кейовете на р. Сена остават с ограничение от 50 км/ч.

Според допитване от края на 2020 година, 59 процента от парижани подкрепят намаляване на скоростта до 30 км/ч по улиците на столицата, при условие, че някои пътища останат с ограничение до 50 км/ч.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.