Паметна плоча в Райнино ще напомня за Йордан Йорданов – дългогодишен кмет на Райнино

В деня, когато Райнино отбеляза своя селищен празник, в исперихското село отдадоха почит и признателност и увековечиха делото на дългогодишния кмет Йордан Йорданов.

На входа на кметството с тържествена церемония беше открита паметна плоча на човека, посветил живота си на селото, на неговите хора и на неговата история. „Мотивът за поставянето на паметния знак е заради активната и значима обществена дейност на Йорданов и приноса му за развитието на селото, и във връзка със 100-годишнината от рождението му“, каза Димитър Колев, член на Инициативния комитет за изграждането на плочата.

По време на тържеството председателят на Инициативния комитет Здравко Георгиев заяви, че са преминали през много трудности, докато делото им достигне до своя край. Той добави, че ще продължат и с други благородни каузи, сред които ще са обозначаването с табели на границата между българската и румънската застава, и реставрирането на “Помпата”, както всички местни я знаят, от която войниците от румънската застава, охраняващи границата, са черпели вода.

В специалния за селото ден на Райнино сред гостите бяха областният управител на Разград Драгомир Златев, кметовете на общините Разград и Исперих Добрин Добрев и Белгин Шукри, председателят на Общинския съвет в Разград Стоян Ненчев, който е родом от селото и член на Инициативния комитет, дългогодишният кмет на Разград Венелин Узунов, внуци и правнуци на Йордан Йорданов, много граждани. Освен официалните гости приветствия към жителите и гостите на Райнино поднесоха и правнучките на Йорданов Мадлен Енчева и Ралица Тодорова.

Възпоменателната плоча беше осветена от отец Никола, а с едноминутно мълчание беше почетена паметта на Петър Ковачев, един от главните инициатори за изграждането и поставянето й. Събитието бе съпътствано от изложба на фотоси, които представят живота и ежедневието в Райнино в миналото.

Йордан Йорданов е дългогодишен кмет на село Райнино. Периодът на неговото управление е свързан с множество инициативи за развитието и благоустрояването на селото: изграждане на нова сграда на училището; изготвяне на регулационен план на селото; изграждане на уличната и тротоарната мрежа; довършване на електрификацията и радиофикацията; преустройване и откриване на детската градина; изграждане на комплексна административна сграда на кметството с поща и здравен пунк; изграждане на православен храм и нова модерна сграда на читалището – една от най-големите и функционални сгради в областта.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.