Отново Астана вместо Нурсултан: Токаев подкрепи преименуването на столицата на Казахстан

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев подкрепи инициатива на депутатите в страната столицата на страната да се нарича отново Астана, вместо Нурсултан.

Това съобщи във “Фейсбук” прессекретарят му три години след като самият Токаев предложи тя да носи името на първия президент Нурсултан Назарбаев.

След безредиците тази година обаче Токаев използва нестабилността, за да ревизира символното наследство на оттеглилия се преди няколко години Назарбаев и да сложи край на влиянието му върху казахстанската политика и икономика. Тогава на протестите, излезли извън контрол, се чуваха призиви тъкмо за отстраняването на Назарбаев и близките му от политическия живот на Казахстан. На референдум бяха отнети и привилегиите, с които се ползваше, след като бе обявен за “лидер на нацията”.

Според днешното съобщение президентът е информиран за инициативата от депутатите, опирали се на предложения, изразени на срещи с населението. Депутатите пък смятат, че народът така и не приел новото име на столицата. Други обекти с името на Назарбаев трябва да запазят имената си предвид “историческия факт на решаващата роля” на Назарбаев за “укрепване на съвременната държава”.

Нурсултан е столица от 1998 г., а името Нурсултан носи от 2019-а.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.