Отменят стикера за „Гражданска отговорност“ на стъклото

Стикерът за наличие на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на предното стъкло на автомобилите ще бъде отменен.

Това става ясно от коментари на Министерство на финансите по предложения към пуснатите за обществено обсъждане промени в Кодекса за застраховането, пише „Труд“.

Вместо стикер върху стъклото на автомобила първоначално стикер ще бъде лепен върху самата застрахователна полица. След около две години и половина и този стикер ще бъде премахнат, а вместо него върху полицата ще бъде отпечатван двумерен баркод.

При сканиране на този баркод ще бъде осъществявана електронна връзка с данните на Гаранционния фонд за автомобилите в страната с валидна „Гражданска отговорност”. Така при проверка на пътя полицаите ще могат да проверяват дали полицата, която носи шофьорът, е валидна. Предложението на Министерство на финансите е стикери да бъдат лепени върху полиците до края на 2026 г. и едва след това лепенките да бъдат заменени с безплатен баркод.

Стикерът отдавна е загубил своята роля. Камерите по пътищата разчитат номерата на автомобилите и автоматично по номера може да бъде проверено дали колата има застраховка “Гражданска отговорност”.

А ако автомобилът бъде спрян от полицай на пътя, има други варианти да бъде проверено дали има полица. Шофьорът трябва да носи както самата полица, така и допълнително картонче, издавано от Гаранционния фонд, което доказва наличието на застраховка. Освен това по номера на автомобила може да бъде направена справка в данните на Гаранционния фонд и онлайн да бъде проверено дали има действаща застраховка.

dnes.bg

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.