Откъде идва думата дзиндзирикам? Кнежа град е в леден джоб

Дзиндзирикам. Това ще чуете в Плевен и Кнежа, когато е много студено и хората буквално треперят от студ.

Най-леденият град у нас – Кнежа, е дал още една дума на българския език – „мръзлица“, което означава много студено време.

Защо обаче в Кнежа винаги е най-студено?

Кнежа е място с особен климат, като някои експерти го определят като „климатичен остров“. Там температурите винаги са в двете крайности – или е толкова студено, че не можем да си подадем носа навън, или е толкова топло, че се разтапяме, информира bTV.

Причината е, че Кнежа се намира в котловина и е обект на чести температурни инверсии. На английски подобни места, в които температурите падат повече от обичайното в студените месеци, се наричат frost pockets или „леден джоб“.

Студеният въздух е по-плътен от топлия, поради което се спуска в ниските части на котловината. И заради липсата на вятър там става значително по-студено. Същото важи и за лятото – земята се затопля бързо, няма как да се охлади заради липсата на течения и става непоносима жега.

Най-високата температура измерена някога в Кнежа е 42,7 градуса по Целзий на 7 юли 1945 г. Най-ниската температура е регистрирана на 24 януари 1942 г. – рекордните минус 35 градуса по Целзий. За сравнение – средната температура през януари месец в Сибир е минус 25 градуса.

Standartnews

Hits: 31

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.