Откриха PCR лабораторията, дар за разградчани от братята Кирил и Георги Домусчиеви

РЪКОВОДСТВОТО НА БОЛНИЦАТА РАЗЧИТА НА БЪРЗО СЕРТИФИЦИРАНЕ, ЗА ДА МОЖЕ В НЕЯ ДА СЕ ИЗСЛЕДВАТ СВОБОДНО И ТЕЗИ, КОИТО ЖЕЛАЯТ

Седмата в страната PCR лаборатория бе открита днес в разградската болница. Апаратурата и оборудването на стойност 250 000 лева е дарение за хората в Лудогорието от братята Кирил и Георги Домусчиеви.

На церемонията директорът на болницата д-р Гечо Жеков благодари на дарителите за жеста към разградчани и обяви, че апаратурата е последно поколение и отговаря на всички съвременни изисквания за изследване на COVID 19. Първо ще бъдат тествани пациенти на болницата и медици, които проявяват признаци на коронавирус. Най-важното сега е лабораторията да бъде сертифицирана, за да може в нея да се изследват всички, които желаят да го направят.

В болницата с бързи тестове вече изследват полицаи, работещи на първа линия по КПП-тата, както и персонала на домовете за възрастни хора. Те са от дарението на фирма “МАТ” за нуждите на ОбщинатаЗа месец в разградската болница са направени около 100 теста с вземане на гърлен секрет /PCR/. Няма положителен за коронавирус. По линия на РЗИ тестовете са до този момент са 53.

Директорът на „Биовет“ и председател на Борда на директорите на ПФК „Лудогорец“ Теменуга Газдова разказа, че по време на набирането на офертите и договаряне на цените на апаратурата за лабораторията са срещнали пълно разбиране от страна на производителите и съответно отстъпки в цената, което позволило пък тестовете да са повече и те да са началният капитал на болницата за развитието на лабораторията.

Областният управител Гюнай Хюсмен благодари на братя Домусчиеви от името на всички хора в Лудогорието и припомни стореното за всички тях от държавата и правителството в превенцията срещу заразата. Областната администрация е съдействала и в болницата вече да има трима инфекционисти, което са готови да посрещнат при нужда заболели от коронавируса. 30 са предвидените в болницата легла за такива пациенти. От тях 18 са в инфекциозното отделение.

Верен на стила си и тук Гюной Хюсмен не дойде с празни ръце – донесе 200 защитни облекла от най-висок клас – дар за медиците и други на първа линия от посланика на Турция у нас Нейно Превъзходителство Айлин Секизкьок.

Президентът на „Лудогорец“ Александър Александров припомни, че братята Домусчиеви реагирали бързо и адекватно още в началото на пандемията и затова лабораторията е вече факт и че тя ще бъде на разположение на хората от Североизточна България.

И кметът Денчо Бояджиев благодари от името на разградчани за изключително ценния дар по време на пандемията. Пожела лабораторията да бъде използвана пълноценно и да прати възможно най-малко хора в отделенията на болницата. Според него това, че Разград до този момент се е опазил от корона вируса, се дължи на точните и невременни мерки от страна на Областния и общинските кризисни щабове, както и на дисциплинираността на бизнеса и хората в Лудогорието.

Началникът на Микробиологичната лаборатория в болницата д-р Екатерина Кубратова показа на официалните лица и журналистите PCR лабораторията. Тя е на ниво златен стандарт и за девет часа може да обработи 56 теста. С апаратурата ще работят д-р Кубратова, един биолог и трима лаборанти.

/e-Razgrad/

Hits: 0

One Reply to “Откриха PCR лабораторията, дар за разградчани от братята Кирил и Георги Домусчиеви”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.