Откриха ремонтираната сграда на читалище „Развитие“

Областният управител Гюнай Хюсмен и изпълнителният директор за Балканите и Източна Европа на Държавната агенция за сътрудничество и координация на Турция Махмуд Чевик откриха ремонтираната сграда на читалище „Развитие“- Разград.

На събитието присъстваха и Генералният консул на Турция в Бургас Нурай Иньонтепе, ръководителите и самодейци от формациите, които функционират към културната институция, както и представители на регионалния център „Читалища“.

Подмяната на цялата дограма на строената през 1954 г. сграда бе извършена със съдействието на областния управител след като ръководството на читалището сподели с него необходимостта от ремонтните дейности в навечерието на 150-та годишнина от създаването му. Г. Хюсмен, се ангажира, провери възможността за финансиране на този ремонт с помощта на Турция и той вече факт.

Гюнай Хюсмен анонсира още три предстоящи съвместни инициативи в различни сфери: довършване на църквата „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“, саниране на сградата на Филиал Разград на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и подмяна на уличното осветление в община Исперих.

Махмуд Чевик също увери, че това няма да е последният общ проект, като акцентира на културната сфера. Той благодари на ръководителите на певческите и танцови формации към читалището, че правят нещо по-важно от изграждането и поддръжката на сградите – изграждат духа на хората, особено на младите. „Културата е кислорода за обществото“, коментира още той.

Към задълбочаване на културните връзки между двете държави призова и Генералният консул на Турция в Бургас Нурай Иньонтепе. Той подари на председателя на Настоятелството на читалището Красимир Харалампиев“ две книги, едната от които триезична, а другата със стихове, посветени на Истанбул, написани от български автор.

В знак на благодарност за финансирането на подобряване на енергийната ефективност на сградата Махмуд Чевик получи от настоятелството на читалището Диплом с лика на основателя на читалището Димо Хранов и текст: „Поклон за човеколюбието, съпричастността и благородството в подкрепа на духовността.“.

М.Чевик не пожела да обяви стойността на проекта за подмяна на дограмата, заявявайки, че „не се казва цената на подаръка, колкото е необходимо – толкова. За нас няма значение стойността при условие, че виждаме тази духовна красота“, каза ще гостът.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.