Откриха сепарираща и компостираща инсталации на сметището в Разград

С официално откриване бе финализиран проектът за изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци в Разградска област, съобщиха от преслужбата на местната администрация.

Лентата прерязаха представители на седемте общини в Лудогорието, на областната администрация и на фирмата, извършила строителните работи. От името на ръководството на Община Разград в церемонията участва зам.-кметът Добрин Добрев. Пред новите инсталации архиерейският наместник отец Георги отслужи водосвет за здраве и благополучие, след което поръси със светена вода помещенията и съоръженията.

„Финалът на най-мащабния инфраструктурен проект от програмен период 2014-2020 г. в Разградска област поставя начало, което всички общински управи в областта желаехме, начало, което да подобри качеството на живот в общините, да подобри околната среда в тях, да ги направи по-приветливи и чисти за нашите съграждани и гости“, заяви Д. Добрев на официалната церемония по откриване на двете инсталации. Той изрази задоволство от резултата и поздрави кметовете на останалите шест общини в областта за усилията, които „заедно като екип постигнахме“. „Когато вървим в една посока, резултатите са налице“,допълни зам.-кметът.

Областният управител Драгомир Златев също поздрави представителите на седемте общини за задружната им работа, благодарение на която Разградска област тръгва по пътя на Зелена Европа. След церемонията официалните лица разгледаха инсталациите и купените за използването им машини и съоръжения.

А основните параметри на проекта бяха представени от ръководителя му Недим Тахиров на финалната пресконференция. Той се реализира с финансовата подкрепа на ОП „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд. Общата стойност е 13 563 028,56  лв., европейското финансиране е 7 302 398,35 лв., националното – 1 288 658,53 лв., а собственият принос на бенефициента е 1 056 550,48 лв.

Бенефициент е Община Разград в партньорство с общините Завет, Исперих, Кубрат, Лозница, Самуил и Цар Калоян. Срокът за реализация бе 60 месеца от сключването на договора за финансиране. Основната цел е намаляване на количеството депонирани отпадъци на територията на седемте общини членки на Регионалното сдружение за управление на отпадъците чрез изграждане на инфраструктура за  разделно събиране и оползотворяване на зелените битови отпадъци и предварително третиране на смесените битови отпадъци. В екологичен план те ще способстват за подобряване на качеството на околната среда за хората в Лудогорието чрез намаляване на свързаните с депонирането на отпадъци вредни емисии и предоставянето на висококачествен компост, а в социален аспект ще осигурят разделно събиране на зелени отпадъци, както и разкриването на нови работни места, необходими за експлоатацията на изградената инфраструктура.

Общо за различните дейности по проекта бяха проведени 14 обществени поръчки и сключени договори с 14 фирми, като някои от поръчките се провеждаха неколкократно поради липса на кандидати. И двете инсталации се намират до Регионалното депо за битови отпадъци на терен от 45 дка с общо КПП. Сепариращата инсталация е с площ 14,5 дка, включва няколко помещения, съоръжения, производствени сгради и площадки, както и складове за различни видове отпадъци. Капацитетът й е от 30 932 тона годишно битови отпадъци на вход. Компостиращата инсталация е с капацитет 4 168 тона годишно зелени отпадъци на вход.

Предстои избор на оператор на двете инсталации, решение, което трябва да се вземе отново заедно от ръководствата на седемте общини. Очаква се за изпълнение на предвидените дейности на двете инсталации да бъдат разкрити около 37 работни места.

Седемте общини от Разградска област работят заедно и по още един съвместен голям проект, свързан с екологията – за изграждане  на трета клетка на Регионалното депо за отпадъци, по него обаче финансирането е собствено, а не европейско.

/e-Razgrad/

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.