Откриха две ремонтирани училищни сгради по проекта за образователната инфраструктура

Две ремонтирани училищни сгради бяха открити по проекта за образователната инфраструктура в Разград.

Лентите в училищните дворове преряза кметът Денчо Бояджиев, в ОУ “Никола Йонков Вапцаров“ – заедно с областния управител Гюнай Хюсмен и директора на училището Галин Парашкевов, а в ПГПЧЕ “Екзарх Йосиф“ заедно със заместник-директора Димитричка Цонева.

Поради обявената от Министъра на здравеопазването грипна епидемия и двете церемонии в последния работен ден на седмицата се проведоха без децата –само с учители и ангажирани с проекта лица.

И на двете събития Д. Бояджиев припомни и продължи думите си от откриването на физкултурните салони на двете училища два дни по-рано. „С изграждането на още една спортна площадка и асфалтирането на района, учебните сгради и спортните съоръжения ще се превърнат в едно от най-хубавите решения за учебен комплекс даже в национален мащаб“, заяви кметът. Той припомни, че проектът „Ремонт, обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на гр. Разград“ е подготвен и спечелен преди време, а реализацията му дава съвсем нова визия на образователните сгради.

Кметът Бояджиев сподели, че при строителните дейности е имало проблеми, които са показали разликата между работата на фирмите от Разград, които оставят името си, и на тези, които нямат топла връзка с града и не ги интересува какво ще стане след напускането им. Кметът пожела на педагозите да работят със сърце и да внушават на възпитаниците си, че обновената база трябва да се поддържа и надгражда, да не допускат да се руши.

И на двата обекта отец Дмитрий Терзи отслужи водосвети за здраве и благоденствие.

Ремонтните работи в ОУ „Никола Й. Вапцаров“ бяха извършени в двата корпуса на стойност 543 309 лв. без ДДС. В двете сгради е извършена външна и вътрешна топлоизолация и топлоизолация на таванските плочи. Вътре в помещенията –  шпакловане, боядисване, изолиране на пода с хетерогенни настилки. Осветлението е подменено с енергоспестяващо. В двора са монтирани са нови съоръжения за игра, изградена е достъпна архитектурна среда. За нуждите на училището е доставено учебно, офис и компютърно оборудване и обзавеждане – ученически маси, столове, бели дъски, компютърни конфигурации, лаптопи, принтер и др.

Ремонтните работи в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“бяха във втори корпус. Те са свързани с подобряване на енергийната ефективност и топлофизични характеристики на сградата: външно и вътрешно топлинно изолиране на външните стени, топлоизолация на покрива, подмяна на входни врати; подмяна на съществуващото осветление с енергоспестяващо. Вътре – мазилки, шпакловки и бояджийски работи. В двора са реализирани благоустройствени дейности, изградена е спортна площадка. Подобрен е достъпът до втори корпус за хора с увреждания. Обществената поръчка е на стойност 946 640 лв. без ДДС.

За осигуряване на по-добри условия на труд и по-голяма ангажираност на учениците към учебния процес е доставено учебно, офис и компютърно оборудване и обзавеждане – ученически маси, столове, бели дъски, шкафове, компютърни конфигурации, лаптопи, мултимедия и др.

Сред официалните гости на церемониите бяха: заместник-кметовете Добрин Добрев и Милена Орешкова, зам.-областният управител Евгени Драганов, представители на Регионалното управление на образованието.

/e-Razgrad/

Снимки: Общинска администрация

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.