“Оркестър без име” остава любим филм на поколения българи

Днес ще се върнем в 80-те години на миналия век за да ви разкажем за любимия на поколения българи филм „Оркестър без име”, гледан от над 2 милиона зрители.

Лентата е заснета през 1980 и 1981. През 1982 г. е премиерата на филма. Сюжетът разказва за четирима мъже с различни професии, които събира музиката, а мечтата им е да завладеят престижните сцени. Режисьор на филма е Людмил Кирков, сценарият е на Станислав Стратиев. Ролите са в изпълнение на Георги Мамалев, Павел Поппандов, Филип Трифонов, Велко Кънев, Катерина Евро, Мария Каварджикова. сценарият е писан специално за тях и затова е решено да останат с истинските си имена. Кастинг е имало единствено за ролята на певицата Рени, спечелен от Катерина Евро.

Според Николай Николаев, който изпълнява ролята на италианеца Джани Леопарди, филмът е толкова успешен заради това, че режисьорът успява да направи от актьорите съавтори на филма. „Оркестър без име”. Освен че са добри приятели, Велко, Павел, Филип и Мамалев притежават и чувство за хумор, което няма граници. По време на снимкитете си правят страхотни номера и въобще целият снимачен процес си е още една много смешна комедия. За актьорът Георги Мамалев участието му в „Оркестър без име“ е бил изключителен късмет за него.

“Оркестър без име” излиза на екран 1982 г. и същата година печели две награди на Съюза на българските филмови дейци: отличието за режисура е връчено на Людмил Кирков, за музика – на Борис Карадимчев. Гледан е от над 2 млн. зрители, Павел Поппандов твърди, че всички българи зад граница го имат на касета или на диск. През лятото на 1993 г. Станислав Стратиев написва “Оркестър без име 2” – продължение на комедията, в което проследява живота на героите си след 15 години. Но пари за българско кино вече няма и в интервю писателят заявява: “… От днес тръгвам с босилек и менче да търся допълнителни средства.” Тъй като и четиримата музиканти са емигранти в Германия, има идея за копродукция и участие на немски пари и актьори. “Културата днес е като оркестъра на “Титаник”, който свири, докато корабът потъва. А когато корабът потъва последното нещо е грижата за актьорите”.

Филмът Оркестър без име се помни и с емблематичните песни „Оставаме”, в изпълнение на Маргарита Хранова и „Нашият град” на група „Тангра”. Част от лентата е снимана в град Айтос, заради близостта му с Южното Черноморие. Основните снимки са в Слънчев бряг, Черноморец и Дюни.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.