Омбудсманът поиска от КЕВР да не вдига цените на тока и парното за бита

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов, в която настоява да не се допуска ново повишение на цените на парното и тока за битовите клиенти от 1 януари догодина. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

“Категорично е становището ми, че в настоящата ситуация всяко увеличение на енергийните цени, дори и минимално, ще бъде трудно поносимо за битовите клиенти, предвид ускорените инфлационни процеси, здравната криза, сложната ситуация на пазара на труда и, като цяло, влошеното съотношение между доходите и разходите на българските граждани”, пише омбудсманът.

Ковачева подчертава, че до момента няма яснота дали са внесени и какви са исканията на енергийните дружества лицензианти за евентуални изменения на цените. Тя посочва, че това създава съмнения за непрозрачност на процедурите, в рамките на които ще бъдат формирани новите регулирани цени на тока, топлата вода и отоплението за първата половина на 2022 г.

В препоръката си Ковачева настоява, в хода на цялостен анализ на ценообразуващите елементи КЕВР да разкрие всички резерви и да използва всички подходящи законови механизми, за да не се повишат цените на тока и парното за битовите клиенти.

“Необходимо е проекторешенията на КЕВР да бъдат публикувани достатъчно рано, за да може да бъде проведено задълбочено и обстойно обществено обсъждане и да не се прилага съкратена процедура за изменение на цените, за да се чуят всички гледни точки на заинтересованите страни и да се осигури прозрачност при вземане на решенията”, пише в заключение омбудсманът.

/БТА/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.