Омбудсманът поиска КЗК да провери мобилните оператори заради вдигането на цените

Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за защита на конкуренцията (КЗП) Юлия Ненкова и поиска проверка, която да установи дали се нарушава конкуренцията на пазара на електронните съобщителни услуги по Закона за защита на конкуренцията. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Поводът е индексацията по едно и също време на цените на месечните абонаментни планове с 15,3% и при трите оператора – „Виваком България”“ ЕАД, „Йеттел България“ ЕАД и „А1 България“ ЕАД, със средногодишния индекс на потребителските цени за 2022 г., публикуван от Националния статистически институт.

В началото на януари от Комисията за защита на потребителите съобщиха, че са започнали проверка в общите условия на мобилните оператори. Диана Ковачева сезира преди това председателя на комисията Стоил Алипиев заради общественото недоволство и множеството жалби от граждани срещу предстоящото индексиране на цените. Омбудсманът изпрати и писмо до служебния премиер Гълъб Донев и служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, в което настоява държавата да защити правата на потребителите на мобилни услуги.

Аргументът на проф. Ковачева е, че държавата предоставя финансови компенсации на бизнеса и срещу това трябва да има изисквания за провеждане от тяхна страна на съответна социална и икономическа политика.

Така например мобилните оператори през цялата минала година, както и през тази, получават държавна помощ под формата на компенсации за цените на тока. Омбудсманът е категорична, че по време на кризи и висока инфлация е необходимо да бъде оказана подкрепа и защита на българските граждани, като бъдат предприети конкретни, спешни мерки с цел да не се повишат цените на мобилните услуги.

Тя смята, че едновременното вдигане на цените на услугите нарушава конкуренцията на пазара на електронни съобщителни услуги и ограничава правото на избор на клиентите, които не могат да прекратят договора си без начисляване на неустойка, не могат да предоговорят на по-ниска цена тарифния си план, включително им е отнето правото на избор на мобилен оператор, който да не индексира по това време цените си.

БТА

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.