Окончателно: Вече гласуваме само на хартия

„ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА” И „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ” ПРИЗОВАХА ГРАЖДАНИТЕ ДА ИЗЛЯЗАТ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ВРЪЩАНЕТО НА ХАРТИЕНИЯ ВОТ

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП се премахна машинното гласуване. От следващите редовни избори избирателите ще могат да гласуват само на хартия. Предложението беше прието със 124 гласа „за“, 95 „против“ и нито един въздържал се. Промените са внесени от ДПС и въпреки че не бяха подкрепени в комисия, в зала изненадващо получиха необходимия брой гласове.

Според новите текстове смесеното гласуване ще остане на евентуални предсрочни парламентарни избори. Остана правилото да няма машини за гласуване в секциите с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели. Този, който е избрал машинното гласуване, не може да гласува с хартиена бюлетина, записа Народното събрание

От следващите редовни избори обаче, които ще бъдат за местно управление, гласуването ще може да бъде само и единствено на хартия. В допълнение на приетите промени от ДПС искат да се въведе нов тип машини, които да сканират бюлетините.

Дискусията по точката бе прекратена по предложение на Георги Свиленски от “БСП за България”, последва остра реакция от “Продължаваме Промяната” и “Демократична България”, размяна на реплики, процедури по начина на водене.

Костадин Костадинов обяви, че ПГ на „Възраждане“ не подкрепи въвеждането обратно на хартиената бюлетина, защото на последните местни избори, които се проведоха през 2019 г., е имало няколкостотин дела за обжалване, като направената експертиза е установила, че „са използвани химикалки със симпатично мастило“. „Не е важно как се гласува, а кой контролира броенето накрая“, заяви той.

Междувременно от „Продължаваме промяната” и „Демократична България” призоваха гражданите да излязат на протест срещу връщането на хартиения вот. Предвидено е демонстрацията да се проведе в 18.30 часа пред сградата на Народното събрание. На съвместен брифинг двете формации апелираха за подкрепа срещу решението на ГЕРБ, ДПС и БСП за промени в Изборния кодекс.

Dnews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.