Одобриха 24 проекта за над 250 000 лева по „Чиста околна среда”

Съгласно заповеди на Министъра на околната среда и водите, бяха проведени заседания на комисия за оценка на подадените проектни предложения в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда 2024г.” и обявения от MOCB и ПУДООС конкурс на тема „Обичам природата и аз участвам”, съобщиха от пресслужбата на областната администрация.

Комисията разгледа постъпилите 1128 проекта на общини и кметства, 507 проекта на училища, ЦПЛР/ОДК и 545 проекта на детски градини и публикува в интернет страницата на ПУДООС списък с одобрените за финансиране проекти.

Както при предишните кампании, бенефициентите от област Разград бяха активни в процеса на кандидатстване. При голямата конкуренция през тази година, Лудогорието отново се отличава с редица одобрени проекти.

Одобрени са 5 проекта на училища от нашата област по 7500 лева (общо 37 500 лева): ОУ „Елин Пелин“ – с. Стражец; ОУ „Васил Априлов“ – Исперих и ОУ „Отец Паисий“ – с. Подайва; СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Самуил и ОУ „Христо Ботев“ с. Владимировци.

Одобрени са 5 проекта на детски градини от областта ни по  500 лева (общо 37500 лева): ДГ „Детелина“ – Разград, ДГ „Пролет“ – с. Стражец и ДГ „Радост“ – с. Мортагоново; ДГ „Кокиче“ – с. Вазово и ДГ „Слънчо“ – с. Бисерци.

Одобрени са 14 проекта общини и кметства от разградска област по 15 000 лева (общо 210 000 лева): кметства Дряновец, Киченица, Недоклан, Ушинци, Стражец и Ясеновец, Малко Йонково и Средноселци, Беловец, Бисерци, Звънарци, Юпер, тво Брестовене и Община Самуил.

С финансирането на тези 24 проекта в област Разград ще бъда инвестирани общо около 285 000 лева.

Предстои бенефициентите да подпишат договорите за финансиране.

Проектите на общините и кметствата включват дейности по обновяване и/или създаване на нови паркови пространства, залесяване и засаждане на почистени площи, създаване и възстановяване на зони за отдих, ремонтиране на детски и спортни съоръжения и други.

В рамките на проектите на детските градини и училищата ще бъдат извършени озеленителни дейности и ще бъдат създадени мини екосистеми (класни стаи и лаборатории на открито, интерактивни дъски, помощни обучителни материали компостери, съоръжения за игра и спорт) в учебните заведения, даващи възможност за наблюдение и проследяемост на природните процеси от страна на децата и учениците.

Срокът за изпълнение на дейностите по проектите е до края на 2024 г.

/e-Razgrad/

Hits: 12

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.