Огнен финал на „Белите нощи на Разград”

Втората от „Белите нощи на Разград” бе открита от зам.-кмета Добрин Добрев, който поздрави музейните работници от Регионален исторически музей-Разград за това, че опазват културното и духовно наследство на Разград.

„Музейните работници често остават зад кадър, но трябва да знаят, че обществеността им е благодарна за труда, който полагат, за да опазят прекрасното ни наследство”, каза Добрин Добрев. Той  увери присъстващите на концерта на Абритус, че Община Разград ще продължи да утвърждава Разград като фестивална столица на Лудогорието и да полага грижа, за да може фестивалите да са това, което бяха, за да популяризираме културно-историческото наследство на региона, а също и защото разградската публика заслужава да се случват тези събития в нашия град.

Зам.-кметът анонсира датите на тазгодишното издание на още по-мащабното събитие, което Община Разград организира – Панаирът на киселото мляко и Фестивалът на народните традиции и занаяти ще се проведе на 26, 27 и 28 юли, като се очакват рекорден брой заявки за участие и множество интересни състави.

Концертът във Вила „Урбана” в сърцето на древния Абритус започна с изпълнения на балерини от Балетна школа при читалище „Развитие” с ръководители Мария Керчева, Виолета Желязкова и Милена Милева и певеца Иван Гайдаров, завършил образованието си в Англия, и завърнал се да работи в Разград. Освен популярни и обичани български и световни хитове в поп музиката Иван Гайдаров направи официална премиера на втората си авторска песен „Магьосница“ и третата – „Свободни”, която ще има клип през август.

Финалът на вечерта бе огненият спектакъл на Театрална група „ТЕМП” към Младежки дом – Враца – „Светлината на огъня“ и „Дионисиев ритуал“.

Преди и след концерта стотици жители и гости на Разград посетиха и разгледаха постоянната археологическа експозиция и Интерактивния музей, където видяха златната маска на тракийския цар Терес от 5 век пр.н.е. и бронзовата глава на владетеля на Одриското царство Севт Трети от 4-3 в. пр.н.е., открити край град Шипка от археолога Георги Китов през 2004 г. Експонатите са от фонда на Исторически музей „Искра“ – Казанлък.

/e-Razgrad/

Hits: 76

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.