Общинските съветници от ПП-ДБ искат среща с министъра на културата за бъдещето на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград

ЩЕ ПОИСКАТ И ОСТАВКАТА НА НАДЕЖДА РАДОСЛАВОВА, КОЯТО В МОМЕНТА Е ЗАМ.-ДИРЕКТОР НА ТМФЦ, ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛСКОТО МЯСТО НА ПОСТОЯННАТА КОМИСИЯ ПО КУЛТУРА, КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО И ДУХОВНИ ЦЕННОСТИ В ОБС

Съветниците от „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Общинския съвет в Разград днес официално обявиха позицията си в защита на творците от Театрално-музикалния и филхармоничен център и че ще търсят незабавна среща с министъра на културата за изясняване на ситуацията в Центъра и бъдещето му. В пресконференцията участваха шестима от най-голямата група съветници в местния парламент, без двамата, които са в предизборна кампания.

„След добре известните ни трудности през последните години, Разградската филхармония оцеля и буквално за няколко месеца оживя и беляза изненадващ творчески възход с впечатляващи изяви. Това дължим на Левон Манукян, един много талантлив и работоспособен музикант, независимо от това, което после се случи с него“, каза Митко Ханчев. Той заяви, че има правосъдие и в крайна сметка то ще реши дали и за какво е виновен Манукян и каква ще бъде отговорността му.

„Очевидно е обаче, че стратегията на финансиране на културата е сбъркана и това бе признато и от министъра на културата неколкократно. Знае се, че директорите на културни институти от години са принудени да правят и правят разни схеми, за да оцеляват театрите и оркестрите. Проблемът е системен, той не е само в Разград. Лошото е, че Разград е бушонът, който изгоря и сега потърпевш е Театрално-музикалният и филхармоничен център.

Силно сме притеснени, че в момента нищо не се случва. Министерството удобно си изми ръцете с Левон Манукян, само че това не е достатъчно , защото очевидно не само той носи отговорност. Очевидно е и, че щом това може да се случи като схема не само в Разград, но и на други места, е много важно да зададем въпроса: Какво ще стане оттук нататък? В момента няма ръководител, а как може да работи едно предприятие без ръководител?“, попита Митко Ханчев и обясни, че в момента не могат да зададат тези въпроси, защото няма парламент.

И веднага допълни: „Ще настояваме и ще използваме всички инструменти, с които разполагаме като общински съветници, защото не може да оставим в състояние на разпад и вегетация най-голямата културна институция. Ще защитим правото на творците на достоен труд и живот“. По думите му,  това са длъжни да направят и местните политици, управници и институции. „Защото, ако и Театрално-музикалният и филхармоничен център да е на подчинение на Министерство на културата, той е и наш“, категоричен бе Ханчев и обяви, че точно заради още утре групата съветници от ПП-ДБ ще поиска среща с министъра на културата с убеждението, че това трябва да стори и ръководството на Община Разград.

Членът на Постоянната комисия по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности в ОбС Божидар Божков заяви, че: „Правораздавателните органи са длъжни да дадат отговор как се е случило всичко това и има ли виновен.“ Според него едва ли Манукян е в основата на станалото и те трябва да стигнат да край, за да се разбере кой е генераторът на тази колаборация. „Отговорите трябва да дойдат в най-скоро време, за да не витаят различни слухове, за да няма това напрежение, което се създава към момента в тази общност“.

Мирослав Грънчаров обяви, че групата общински съветници от ПП-ДБ ще настояват за оставката на Надежда Радославова, която в момента е зам.-директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център, от председателското място на Постоянната комисия по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности в ОбС.

„Ние не сме контролен орган, който да вземе отношение дали Надежда Радославова е участвала в тези схеми в Театрално-музикалния и филхармоничен център, има си органи, които се занимават с това на всяко нива, те ще преценят кой е виновен. Дали тя ще напусне културния институт е въпрос на морал, ние като общински съветници не можем да кажем: „Уважаема госпожо Радославова, напуснете театъра, защото се изложихте“, но можем като общински съветници да поискаме оставката й като председател на комисията по култура в ОбС, защото сме убедени, че тя не може да управлява тази политика в местния парламент, както и партията, която е застанала зад нея.

Звучи твърде лично, но не е, защото зад нея стои една от управляващите партии, най-голямата партия в политическия живот на България. Аз мисля, че за да се изключат всякакви съмнения, че тези пари са източени и се ползват за предизборни цели в този момент, в месеца преди изборите, което всъщност е актуална тема по отношение на престъпленията за правото на гласуване – купуване на гласове, мисля, че ПП ГЕРБ ще се съобрази с нашето искане да оттегли Радославова като председател на комисията по култура. И да не си помислят да предложат друг човек. В противен случай остава това обществено усещане, че това е предизборно източване на обществени средства за политически цели, за купуване на гласове“, мотивира се Мирослав Грънчаров.

В отговор на журналистически въпрос Грънчаров заяви: „В правомощията на общинските съветници е да предлагат промени в структурата и състава на комисиите. Ако партията, издигнала за председател Радославова, не го направи, ще го направим ние.“

/e-Razgrad/

На снимката (от ляво надясно): Милен Минчев, Божидар Божков, Митко Ханчев, Мирослав Грънчаров, Павлета Якимова, Огнян Обрешков

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.