Общината иска и държавата да каже нужно ли е да се обяви бедствено положение в Разград заради мръсния въздух

Съвместно извънредно заседание ще проведат идния петък /8 септември/ от 15.00 часа постоянните комисии по законност и по околна среда към Общинския съвет в Разград, съобщи на пресконференция днес председателят на местния парламент Стоян Ненчев.
Поводът – на заседанието на 29 август съветник с внесена по извънредния способ докладна записка поиска ОбС да предложи на кмета да обяви бедствено положение на територията на община Разград заради опасността за увреждане здравето на хората и значителни негативни последици върху околната среда, свързани със замърсяванията на водата, въздуха и почвата с химически и биологически вещества.
Съгласно Правилника за работа на ОбС въпросната докладна не можеше да бъде обсъдена на сесията от 29 август. Тогава решението бе ресорните комисии да съберат допълнителна информация и становища и след това въпросът отново да бъде внесен на заседание на ОбС.
А защото Законът за защита от бедствия и аварии предвижда много строга организация на дейности и ангажименти на определени държавни органи, на заседанието на комисиите на 8 септември Стоян Ненчев е поканил за участие директора на ОД на МВР, началника на ДАНС в Разград, областния управител, ресорния зам.-кмет на Разград, директора на РИОСВ – Русе, директора на Басейнова дирекция „Дунавски район“, началниците на областната и на общинската служба за пожарна безопасност и защита на населението при бедствия и аварии, директора на „Водоснабдяване-Дунав“, директора на РЗИ, директора на МБАЛ – Разград, началника на „Спешна помощ“ и секретаря на областния съвет на БЧК.
„Очакваме всички те да представят своето становище налице ли са фактически и правни основания за обявяване на бедствено положение в общината“, каза Стоян Ненчев. „Целта е общинските съветници да получат възможно най-пълна информация и компетентни заключения приложими ли са в случая разпоредбите на Закона за защита от бедствия и аварии или трябва да се прилагат други законови механизми за решаването на сериозния и важен проблем със замърсения въздух в Разград“, мотивира свикването на разширеното заседание Стоян Ненчев.
След като двете постоянни комисии излязат със свое становище, Ненчев ще внесе отново въпроса за разглеждане на следващото заседание на ОбС – на 18 септември. Тогава местните парламентаристи ще разгледат и проекта за бюджет на Община Разград за 2023 г.

Стоян Ненчев отново припомни, че работата по проблема с премахването на неприятните миризми и защита на чистота на въздуха в града е дейност, която ще бъде на вниманието и през следващите месеци. И изрази същото мнение като зам.-кмета Добрин Добрев, че за разрешаването на проблема решение трябва да търсят заедно общинското ръководство, Общинският съвет и всички компетентни институции.
/e-Razgrad/

Hits: 7

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.