Областният съвет за превенция на домашното насилие проведе годишно заседание

Областният управител Владимир Димитров откри годишното заседание на Областния съвет за превенция на домашното насилие /ОСПДН/, който не е заседавал от 2020 г., когато дейността му беше ограничена от пандемията от коронавирусната инфекция. Това съобщиха от пресслужбата на областната администрация.

Освен представителите на институции, членове на ОСПДН, на срещата присъства и областният управител на Търговище Гергана Цонева и нейният заместник Петя Кирилова. Модератор на събитието бе заместник областният управител Ивелина Игнатова.

„Още при встъпването ми в длъжност възобнових работата на Областния съвет и поех ангажимент за активната му дейност“, каза на откриването Владимир Димитров и сподели, че се радва, че област Разград е една от малкото, в които има изграден механизъм за сътрудничеството и координация на отговорните институции и организации за подкрепа на жертви на домашно насилие.

Той припомни също, че през последния месец заедно с общините и социалните служби заложиха в проекта на Национална карта на социалните услуги няколко специализирани социални услуги за подкрепа на хора, преживели домашно насилие, които ще бъдат финансирани като държавно-делегирана дейност. Разкриването им ще улесни работата на компетентните институции и ще бъде в голяма подкрепа на преживелите домашно насилие хора.

Актуализиран бе състава на ОСПДН и на Областния оперативен екип към него.

Обсъдени бяха добри практики в сферата на превенцията на домашното насилие. Заместник председателя на ОСПДН – Светлин Симеонов съобщи, че като иновативна добра практика Областният съвет за превенция на домашното насилие в област Разград е отличен с награда в категория „Социални практики“ в конкурса за добри практики на Института за публична администрация. Наградата представлява голямо признание за постиженията в работата на ОСПДН. През 2023 г. Важно постижение е отличаването от Министерството на труда и социалната политика (2023 г.) на Областния съвет за превенция на домашното насилие, като добра практика и дадената препоръка на другите областни администрации в страната да я прилагат и в техните области.

Изказвания с анализ на статистически данни за последните 4 години направиха Председателят на Районен съд – Разград Нели Генчева и Заместник-районният прокурор в Районна прокуратура – Разград Веселка Събева. Статистика прочете и Ани Ганева – регионален координатор по въпросите на домашното насилие в  Областна дирекция на МВР – Разград. Ръст в броя на сигналите за домашно насилие, отчетоха институциите. Област Разград е на трето място по подаване на сигнали за домашно насилие. По тази статистика стана ясно, че 1/3 от подалите сигнал за домашно насилие, впоследствие го оттеглят. Процентът на жени, претърпели насилие е по-голям. Зачестяват случаи, при които насилникът е бивш партньор, с когото жените не живеят от години.

Превенцията е в две направление – жертвите се запознават със своите права, с цел да се избегне нещо по-лошо, а второто направление е – насилникът също се запознава с това, какво следва като наказание или последвал рецидив на насилие.

Все още нямаме кризисен център за жертви на домашно насилие, коментира в изказването си адвокат Димо Борисов от Центъра за съзидателно правосъдие. Председателят на Центъра Георги Милков направи задълбочен анализ на силните и слабите страни в работата на компетентните институции при прилагането на Закона за защита от домашното насилие и даде предложения за подобряване ефективността на работата на ОСПДН.

Заместник областният управител Ивелина Игнатова сподели, че област Разград ще си сътрудничи в тази насока в област Търговище, тъй като са близки географски, а също така наскоро поканиха за участие в сходно събитие на днешното – кръгла маса за домашното насилие в град Търговище, заместник председателя на ОСПДН – Светлин Симеонов.

Дискусията завърши с приемане на отчет за дейността на Областния съвет за периода 2020 – 2023 г. Приет беше и План за дейността на Областния съвет през следващата 2024 година и Насоки за работата му за периода 2024 – 2026 г.

Един от членовете на ОСПДН Атанас Мичев представи анализ на изследване, направено с анкетни карти в седемте общини с въпроси за домашното насилие.

Участниците в заседанието се обединиха около извода, че обединените усилия, партньорството и сътрудничеството между компетентните институции през последните 3 години (2020-2022) допринасят за възходящата тенденция при осигуряване на съдебна защита на жертвите на домашно насилие.

Хората са все по-добре запознати с правата си и с прилагането на закона, ползват се от правата си и търсят защита.

В област ни се увеличава броя на пострадалите хора, които са стигнали до последната фаза на защита от насилие в семейството – подали са жалба до районния съд и са получили защита.

Високите резултати са благодарение на партньорството на ангажираните институции в област Разград, които прилагат Местния механизъм за приложение на Закона за защита от домашното насилие, подписан през 2011г. в град Разград по инициатива на Центъра за съзидателно правосъдие и участват в дейността на ОСПДН.

Местният механизъм в Разград и ОСПДН започват да генерира устойчивост на политиките в посока подобряване на координацията и сътрудничеството между институциите, повишаване на обществената информираност, професионална реакция на всеки подаден сигнал за домашно насилие, повишена взискателност към извършителите, насочване и подкрепа на пострадалите от домашно насилие.

/e-Razgrad/

Hits: 15

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.