Ню Орлийнс е без ток, ураганът “Айда” обърна посоката на река Мисисипи

Ураганът “Айда” връхлетя щата Луизиана с ветрове от 240 км/ч и с настъпването на вечерта остави без ток почти целия град Ню Орилйнс, както и близо 1 милион домакинства навътре в сушата.

Поройни дъждове и приливна вълна, която на места може да достигне 5 метра, наводниха брега и поставят на изпитание струващата над 14 млрд. долара система от диги, построена след като градът с население от около 400 000 души бе потопен преди точно 16 години от урагана “Катрина”. Властите предупреждават, че на места може да паднат валежи до 2000 мм на кв.м.

Макар “Айда” да отслабна от четвърта на втора категория, президентът Джо Байдън обуви за района ситуация на голямо бедствие, за да се възползват властите от федерални средства за възстановяване. Поне един от стълбовете на прекъснатите 8 електропровода, снабдяващи най-големия град на Луизиана, е паднал в река Мисисипи и възстановяването им може да отнеме седмици.

Хидролог от местното поделение за изучаване на водните ресурси, цитиран от CNN, твърди, че под напора на океанската вода течението на река Мисисипи е спряло и се е обърнало в обратната посока.

Десетки хиляди жители се евакуираха преди идването на урагана, но това нямаха шанс да направят болниците. В тях има почти 2500 болни от COVID-19 – мнозина от тях в интензивни отделения – като щатът в момента преживява една от най-тежките ситуации с поредната вълна на пандемията, включително заради недостиг на средства и болници, останали без персонал.

Здравното министерство на щата потвърди за “Ройтерс”, че в предградие на Ню Орлийнс след спирането на тока се е наложило медиците ръчно да обдишват пациенти, докато бъдат преместени на друг етаж.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.